Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

U vinu je istina!

Ceremonija za Martinje zahtijeva biskupa, suce i kumove.

Znate li kako se počeo slaviti dan kada mošt postaje vino, tj. kada se prvi put grlilo i pjevalo uz nazdravljanje te se to nazvalo Martinjem?

U četvrtom stoljeću živio je čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio školovanje Martin je trebao postati biskup. Legenda kaže kako mu se to nije sviđalo te se sakrio u guščak. Ipak, guske su ga odale svojim gakanje te je Martin morao za biskupa.

Kao biskup, u želji da propagira vino Martin je uveo krštenje mošta, što je prije njega bio poganski običaj. Tako se počelo slaviti Martinje, piti kršteno vino i jesti guske baš na taj dan. Sveti Martin je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa i u mnogim našim krajevima. Toga dana pilo se mlado vino. U Italiji i danas živi poslovica: "II nuovo vino si beve a San Martino!" (Mlado vino pije se na Svetog Martina).

Iako se danas Martinje svodi na ispijanje vina u društvu, ako želite pravilno proslaviti taj blagdan, za početak dodijelite uloge. Neka jedan bude domaćin, drugi stoloravnatelj a treći fiškuš ili vinotoča (onaj koji svima toči vino). Potreban je i gospodin sudac te kum i kuma malom moštu. Na kraju ako je moguće pribavite biskupa, a ako to baš i nije moguće, blagoslovite mošt ljubavlju i veseljem.

Važna je napomena kako se svi u ceremoniji nazivaju pajdaš i pajdašica te oslovljavaju sa "ti". Jedina osoba koju se u društvu treba oslovljavati sa "vi" jest gospon sudac.

Za kraj ceremonije ne zaboravite vino krstiti riječima: "Moštek, krstim te na vino u ime onoga koji te je proizveo i u ime svetog Martina i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli, da od tebe glava nikoga ne boli."

Ceremonija završava vinskim litanijama i pjesmom, nakon čega se mjesto ustupa tradicionalnim kulinarskim delicijama jer vino je najzdravije piti u sklopu obroka.

Hrana za Martinje

Ako se dobro jede za Martinje, i vino bolje klizi niz grlo, a jedan od klasičnih recepata jest martinjska zlevka.

Sastojci:

1 jaje
100 g šećera
1 vrećica vanilin-šećera Dolcela
400 g pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
500 ml mlijeka
60 g grožđica
500 g jabuka

Priprema:

1. Pjenasto izmiješajte jaje, šećer i vanilin-šećer, a zatim dodajte preostale namirnice.

2. U gustu smjesu dodajte naribane jabuke, sve zajedno izmiješajte i ulijte u tepsiju veličine 23×30 cm.

3. Zlevku pecite na 180-200°C oko 30 minuta.

Jelo naravno poslužite toplo, a nakon što ste se najeli možete nastaviti sa slavljem. Ovo je bio malo klasičniji način vinskog slavlja, a vi bez obzira imate li suca u društvu slobodno okupite prijatelje te proslavite vino, jer kažu da je u njemu istina!



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Gastronomija

Žene i vino! Spoj elegancije, profinjenosti ali i potrebe suvremenih žena da u posebnim trenucima u svojim čašama imaju pomno odabrano vino.

Gastronomija

Uronite u osvježavajuću kombinaciju živahnosti i elegancije Royal Hill rosé vina i pjenušaca

Putovanja

Vole je planinari, biciklisti, ljubitelji aktivnog odmora i netaknute prirode, ova zelena oaza u srcu Slavonije jedna je od pet gora Požeško-slavonske županije i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.