Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Ubojice lošeg zadaha

Jedite peršin, celer, mrkvu i kikiriki.

Kada primijetite da se ljudi odmiču od vas dok s njima razgovarate licem u lice, a sami zateturate nakon što puhnete u dlan stavljen ispred nosa, vrijeme je da usvojite neki od sljedećih savjeta ili po mogućnosti sve.

Zadah iz usta u velikoj većini slučajeva posljedica je ostataka hrane u našim ustima ili bakterija. Uzrok lošeg zadaha mogu biti i bolesni zubi ili desni, a rjeđe su to želučane tegobe ili problemi s plućima. Ipak, najčešće je uzrok ono što jedemo i što od pojedenog ostaje u ustima.Stoga bi usta uvijek trebala biti čista. Za to je potrebno bar dvaput dnevno oprati zube i povrh svega očistiti ih koncem jer se hrana i bakterije mogu zavući duboko među zube. Ako tamo i ostanu, zadah vam ne gine.

Osim zubiju, redovito valja čistiti i jezik jer bakterije koje ostaju na njemu također pridonose lošem zadahu. Zato, neka čišćenje jezika uvijek bude "u paketu" s pranjem i čišćenjem zubiju.

Loš zadah mogu prouzročiti i suha usta. To se sasvim jednostavno dâ riješiti vlaženjem usne šupljine pljuvačkom. Ona djeluje antibakterijski i otklanja komadiće zaostale hrane. Inače, onaj jutarnji i definitivno najgori zadah iz usta dolazi upravo zbog smanjenog lučenja pljuvačke tijekom noći.Ponekad, u žurbi, kada se zubi ne stignu oprati, a kamoli očistiti koncem, pomaže ispiranje usta običnom vodom odmah nakon obroka. Voda će isprati komadiće hrane i osvježiti dah.

Pomaže i žvakanje peršina, iako nije neki gastronomski užitak. Osim peršina, u borbi protiv zadaha mogu pomoći celer, mrkva i kikiriki.

Javno.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

3 prirodna lijeka za nježnu i mekanu kožu.

Zdravstveni karton

Je li to sve ista osoba ili se radi o različitim specijalistima i kome se na kraju obratiti ako imate problem sa zubima?

Savjeti stručnjaka

Upoznajte FOREO ISSA mini 3 – novu, ultrahigijensku 4-u-1 soničnu četkicu beauty tech brenda FOREO, koja je od danas dostupna u Hrvatskoj!

Dobar posao

Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.