Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Ubojice lošeg zadaha

Jedite peršin, celer, mrkvu i kikiriki.

Kada primijetite da se ljudi odmiču od vas dok s njima razgovarate licem u lice, a sami zateturate nakon što puhnete u dlan stavljen ispred nosa, vrijeme je da usvojite neki od sljedećih savjeta ili po mogućnosti sve.

Zadah iz usta u velikoj većini slučajeva posljedica je ostataka hrane u našim ustima ili bakterija. Uzrok lošeg zadaha mogu biti i bolesni zubi ili desni, a rjeđe su to želučane tegobe ili problemi s plućima. Ipak, najčešće je uzrok ono što jedemo i što od pojedenog ostaje u ustima.Stoga bi usta uvijek trebala biti čista. Za to je potrebno bar dvaput dnevno oprati zube i povrh svega očistiti ih koncem jer se hrana i bakterije mogu zavući duboko među zube. Ako tamo i ostanu, zadah vam ne gine.

Osim zubiju, redovito valja čistiti i jezik jer bakterije koje ostaju na njemu također pridonose lošem zadahu. Zato, neka čišćenje jezika uvijek bude "u paketu" s pranjem i čišćenjem zubiju.

Loš zadah mogu prouzročiti i suha usta. To se sasvim jednostavno dâ riješiti vlaženjem usne šupljine pljuvačkom. Ona djeluje antibakterijski i otklanja komadiće zaostale hrane. Inače, onaj jutarnji i definitivno najgori zadah iz usta dolazi upravo zbog smanjenog lučenja pljuvačke tijekom noći.Ponekad, u žurbi, kada se zubi ne stignu oprati, a kamoli očistiti koncem, pomaže ispiranje usta običnom vodom odmah nakon obroka. Voda će isprati komadiće hrane i osvježiti dah.

Pomaže i žvakanje peršina, iako nije neki gastronomski užitak. Osim peršina, u borbi protiv zadaha mogu pomoći celer, mrkva i kikiriki.

Javno.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Savjeti stručnjaka

Vaginalni mikrobiom, specifičan je odjeljak ljudskog mikrobioma koji se očituje niskim stupnjem mikrobne raznolikosti i obiljem laktobacila.

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Gastronomija

S obzirom na to da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam smoothie "priskoči" u pomoć.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.