Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Ukusno jelo naših baka

Zlevka, zlevanka, zlehka, zlijevanka, zljevka…

U doba fašnika odnosno karnevala ili mesopusta (nadam se da je ovo točan domaći izraz) obično radim razne kolačiće i torte za školske i slične zabave moje djece. I tako sam isprobavajući razne nove recepte za muffine (kojima nisam bila zadovoljna) shvatila da mi je već dosta manije za raznim kolačima poznatima kao – muffins, cupcakes, brownies i ostalima, danas toliko in i sveprisutnima. Tako sam se sjetila jednog starog jela naših baka (i moje bake iz Zagorja) i odlučila ga prezentirati na nov način.



I pitam se zašto ne bi jedna zlevanka mogla naći put na stolove mnogih pa i mondenih restorana, ako ju se pripremi na zanimljiv, nov način? Netko će tvrditi da ovako pripremljena, to više i nije zlevanka ali ja sam uvijek za to da se kuhanje i stari tradicionalni recepti oplemenjuju ili predstavljaju na nov način a kako bi ostali prisutni i itekako zanimljivi. Mojoj djeci je u ovom izdanju bila zanimljiva, a kći ovih dana jedva da i jede nešto drugo.

Zlevka ili zlevanka je tradicionalni desert sjeverne Hrvatske odnosno Zagorja, Međimurja ali i Podravine. Kao što se iz naslova vidi, imena je bezbroj a isto toliko je i načina pripreme. Nekim čitateljima će ovo ime možda biti čudno (pozdrav u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu te Srbiju) a znači otprilike kolač čiji se sastojci pomiješaju te "izliju" u lim ili formu za torte.



Sastojci Zlevke (tako ju zove moja teta iz Varaždina) variraju, a jedan je sastojak koji je svakoj zajednički: kukuruzno brašno kojem se ponekad dodaje i pšenično ili pak griz odnosno pšenična krupica. Iako zlevka može biti i slana, najčešće je slatka te se uglavnom priprema uz dodavanje šećera i mlijeka. Kako sam se zaželjela ovog jela, a nisam bila prezadovoljna receptom jedne zagorske bake, slučajno sam pitala tetu ima li koji dobar recept i iznenadila se kad mi je stigao mail s desetak raznih recepata! Veselju nikad kraja i nikako se nisam mogla odlučiti koji prvo isprobati.

Jedan je nakon nabrajanja sastojaka pod opisom pripreme naveo sljedeće: “Količina sastojaka ovisi o osjećaju i raspoloživom materijalu.” Kaže se da se prava zlevka radi bez mjerenja i sve se nekako dodaje od oka. To je možda ok metoda ako barem poznajemo okus nekog jela ali ako to nije slučaj onda i odokativna zlevka može završiti u kanti za smeće jer je pregusta, prerijetka ili jednostavno neukusna.

Odlučila sam se za jedan recept za samu smjesu, u završnici sam ipak iz radoznalosti isprobala još neke dodatke iz drugih recepata . Na kraju ću izlistati što mi se i kako svidjelo.

Smiljanina zlevka

Potrebno je:
  • 2 jaja
  • 2 šalice kukuruznog brašna
  • 2 šalice pšeničnog brašna
  • 1 i pol šalice mlijeka
  • 1 vrhnje
  • 1 šalica ulja ili 100 g otopljenog
  • 1 šalica šećera
  • Sol
  • Vanilin-šećer
  • Eventualno 1 prašak za pecivo
  • Po želji: naribane jabuke te limunova korica

Preljev od jagoda ili marmelada

1. Zagrijati pećnicu na 180°C.
2. Prvo pomiješati suhe sastojke pa dodati mokre. Ostaviti da odstoji desetak minuta.Umjesto praška za pecivo se eventualno može razdvojiti jaja i utući bjelanjak u snijeg s malo šećera te ga pred pečenje polako umiješati u ostale sastojke.
3. Smjesa se obično ulijeva u posudu ili lim za kolače ili torte. Ja sam pola smjese napravila na takav, tradicionalni način a pola ulila u posebni lim za Madelaine kolačiće (u kojem se mogu raditi i Šapice) i u cvjetnu silikonsku formu u kojoj sam nedavno radila i običnu, slanu palentu.

Na Madelaine sam dodala kapljicu umaka od jagode, čisto dekorativno iako se okus osjetio i bio ugodan. Kolačići bez umaka su bili također ukusni. Cvjetne sam forme do polovice napunila smjesom, dodala sloj umaka od jagode ili marmelade i dodala ponovno smjesu. To je bilo dosta ukusno.



Jedan je recept naveo da se uzme punjenje od oraha ali to nije bilo dobro jer je bilo presuho. Orahe je trebalo bolje smočiti kako bi se stopili s ostatkom. Na dno nekoliko "cvjetova" sam stavila komadić crne čokolade i to je ispalo lijepo a okus je bio u redu. Možda bi bolje pristajala mliječna čokolada ali najbolje pristaju doista voćni okusi.

Tradicionalni dio je posut djelomično šećerom a djelomično premazan umakom od jagoda i marmeladom te mljevenim bademima. To nije loše. Zlevka odlično prija topla ali se može jesti i hladna (danima sretan)

Prema svim mojim receptima u zlevku možete dodavati osim onih navedenih u receptu i ove sastojke: svježi sir, prašak za pecivo ili kvasac, jogurt, koricu od limuna, ulje ili margarin, naribane jabuke, marmeladu, vodu. Možete po sirovoj ili pečenoj posipati sjeckane orahe, šećer, prelijevati ju sirovu ili pečenu domaćim vrhnjem ili marmeladom, te puniti makom, orasima ili rogačom.

Rado preporučujem i pripremu Zlevke sa svježim sirom te naribanim jabukama uz dodatak limunove korice a može i soka. To je odličnog okusa i ne bude pretvrdo. Ali točne mjere u nekom budućem postu.

Peći na 180°C 15-20 minuta te prije vađenja obavezno probosti sredinu čačkalicom kako biste provjerili je li gotovo.

U slast!

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Noć je, tišina, svi spavaju… Samo vi bosim nogama tapkate prema hladnjaku tjerani  neodoljivom željom da nešto pojedete.

Gastronomija

Zagreb Burger Festival se sprema zasjati i zamirisati neodoljivim mesnim mirisima od 8. do 18 rujna na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Gastronomija

Mary Berry, britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica ima najbolji recept za lagani ručak – salatu od vatreno crvene riže.

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.