Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Umjesto purice, kopun s mlincima

Obogatite blagdanski stol provjerenim starinskim receptima.

 – Nekada se u Zagrebu za blagdana puno jeo smuđ ili fogoš, iako se u starim receptima nalazi i bakalar. Dobar izbor za Badnjak su i pastrve, dok bi za Božić bilo dobro ići na neku varijantu od divljači poput jelenjeg buta špikanog sa češnjakom, špekom i mirodijama po želji te pečenog. Mnogi obožavaju jelena u tzv. črnoj juhi po receptu iz kuharice grofa Nikole Zrinskog, kao i kopuna pečenog u rolu punjenog žemljama, teletinom i borovnicom,– ispričao je za portal She.hr Zlatko Puntijar, poznati zagrebački ugostitelj i vlasnik restorana „Stari Puntijar“ vlasnik najveće europske kolekcije starih kuharica.

Budući da je kopuna teže nabaviti, a k tome je i dosta skup, klasičari mogu standardno uživati u purici s mlincima ili patki. Iako se nepci istančana okusa ne bi pobunili niti protiv kopuna s mlincima. Savjet Z. Puntijara: za finu hrskavu koricu premažite puricu s medom pred kraj pečenja, a prije nego ga stavljate u pećnicu, dobro ga je preliti s vrućom masti ili uljem. 

Torta grofa Nikole Zrinskog

Kopun je naime nekad bio vrlo cijenjena perad, a danas je vrhunski specijalitet osobito omiljen među francuskim i talijanskim gurmanima. Gotovo je idealan za blagdanski stol, a u našim krajevima nalazimo ga kao specijalitet zagorske kuhinje.

Zanimljivo je spomenuti da se puran prvi put spominje u 16. stoljeću na nadbiskupskom stolu zagrebačkog Kaptola, kao i to da su se za čakovečki dvor još 1610. godine naručivale oštrige i hobotnice, te svježa morska riba.

Što se pak tiče slatkog, Puntijar predlaže tortu Zrinski po receptu kuharice čakovečkog dvora u vrijeme grofa Nikole Zrinskog unesene u biblioteku Zrinski 1662. godine. Gurmani će zasigurno kao i mnogi drugi guštati u štruklima s bademima koji se zaliju s putrom i zapeku. Nezaobilazni na Božićnom stolu su i paprenjaci.

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zanimljivosti

Ako niste sigurni što gledati ovih dana i mislite da ste sve pogledali (vjerojatno i jeste), nekad je dobro pustiti stare filmove koji će...

Savjeti stručnjaka

Dok je uživanje u hrani i čaši vina sigurno dio te tradicije, ne može se poreći da je blagdansko prejedanje postalo važan dio iste...

Gastronomija

Fini blagdanski kolači, jednostavni za pripremu, a jedinstvenog osvježavajuće voćnog okusa smokvi i naranče.

She Book Club

Počela je pretprodaja „Kuharice Mama zna“ jedinstvene i neponovljive Suzy Josipović Redžepagić.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.