Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Unutarnji mir je pravi uzrok sreće

Ako nam je um smiren, bit ćemo uvijek sretni bez obzira na vanjske uvjete.

Sva bića imaju istu temeljnu želju da budu sretna i izbjegnu patnju, ali vrlo ih malo razumije stvarne uzroke sreće i patnje. Općenito vjerujemo da su vanjski uvjeti poput hrane, prijatelja, automobila i novca stvarni uzroci sreće i, kao rezultat toga, posvećujemo skoro čitavo svoje vrijeme i energiju njihovom stjecanju.

Površno gledajući, čini se da nas te stvari mogu učiniti sretnima, ali ako pogledamo dublje, vidjet ćemo da nam one također donose mnogo patnje i problema. No, sreća i patnja su suprotnosti, pa ako je nešto stvaran uzrok sreće, ne može proizvesti patnju.

Trka za novcem uzrokuje niz problema i tjeskobu

Ako su hrana, novac i slične materijalne stvari doista i stvarni uzrok sreće, onda, po logici, iz njih ne može proizaći patnja. No, iz vlastitog iskustva znamo da oni često uzrokuju patnju. Na primjer, jedan je od naših glavnih interesa hrana, ali hrana koju jedemo također je česti razlog našeg lošeg zdravlja i uzrok bolesti. U procesu proizvodnje stvari za koje mislimo kako će nas usrećiti, zagadili smo svoju okolinu do te mjere da sada i sam zrak kojeg udišemo i voda koju pijemo prijete zdravlju. Volimo slobodu i neovisnost koju nam može dati automobil, ali je cijena koju plaćamo automobilskim nesrećama i razaranjem okoliša ogromna. Osjećamo da je novac neophodan u životu, ali trka za novcem također uzrokuje ogromne probleme i tjeskobe.

Moderne tehnologije ne mogu pomoći u ostvarenju ljudske sreće

Posljednjih je godina naše razumijevanje moderne tehnologije u znatnom porastu pa smo, kao rezultat toga, svjedoci izvanrednog materijalnog napretka, no nije došlo do odgovarajućeg porasta ljudske sreće.

U svijetu danas nema ništa manje patnje, niti ima išta manje problema. Zapravo, moglo bi se reći da su sada problemi brojniji, a opasnosti veće nego ikad. To pokazuje da uzroci sreće i rješenje naših problema ne leže u poznavanju materijalnih stvari. Sreća i patnja su stanja uma, pa se stoga njihov glavni uzrok ne može pronaći izvan uma. Želimo li biti istinski sretni i slobodni od patnje moramo naučiti kontrolirati svoj um.

Unutarnji mir je pravi uzrok sreće

Ako nam je um smiren, bit ćemo uvijek sretni bez obzira na vanjske uvjete. Ako je uznemiren, ili na bilo koji način uzrujan, nećemo nikad biti sretni, bez obzira koliko dobri naši vanjski uvjeti bili. Vanjski nas uvjeti mogu usrećiti jedino ako je naš um smiren. Ovo možemo razumjeti na osnovu vlastitog iskustva.

Na primjer, čak i ako smo u najljepšem okruženju i imamo sve što nam treba, onoga trenutka kada se naljutimo sva sreća koju imamo nestaje. To je zato što je ljutnja uništila naš unutarnji mir.

Utjecaj zabluda na poimanje stvarnosti

Sve zablude funkcioniraju isto, projiciraju na svijet svoje iskrivljene verzije stvarnosti, a zatim se odnose prema tim projekcijama kao da su istinite. Kad nam je um pod utjecajem zabluda mi smo van dodira sa stvarnošću i ne vidimo stvari onakvima kakve zaista jesu. Budući da je naš um čitavo vrijeme pod utjecajem barem suptilnih oblika zabluda, nije ni čudo što su naši životi tako često ispunjeni frustracijom. To je kao da stalno jurimo za fatamorganama, samo da bismo se na kraju razočarali kad nam ne pruže zadovoljstvo kojem smo se nadali.

Na teškoće trebaš uzvratiti pozitivom i pročistiti um

Kad nam u životu stvari krenu krivo i nađemo se u teškoj situaciji, skloni smo samu tu situaciju smatrati problemom, no zapravo, kakve god probleme proživljavali, oni dolaze od strane uma.

Kada bismo na teške situacije uzvraćali pozitivno ili smireno one nam ne bi predstavljale problem; zapravo, mogli bismo ih čak smatrati izazovima ili prilikama za rast i razvoj.

Problemi se javljaju samo ako na teškoće uzvratimo negativnim stanjima uma. Zbog toga, želimo li se osloboditi problema moramo promijeniti svoj um. Patnje, problemi, brige, nezadovoljstva i boli, svi oni postoje samo unutar našeg uma; sve su to neugodni osjećaji koji su dio uma.

Kontroliranjem i pročišćavanjem svog uma možemo ih zaustaviti jednom zauvijek.

 

Tekst je preuzet iz knjige Kako promijeniti svoj život, autora Geshe Kelsang Gyatsa koju možete preuzeti OVDJE.

Više

Duh i tijelo

6 koraka do prevladavanja osjećaja usamljenosti.

Duh i tijelo

Kako živjeti sretno...

Horoskop

Čemu bi svaki horoskopski znak trebao dati prioritet i na što bi se trebao usredotočiti u 2024. godini bogatoj događajima?

Suncokreti na oblacima

Kažu da je za sreću je potrebno malo. Sreća je u malim, sitnim trenucima, stvarima, malim ljudima i našim malim životima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.