Varaždinski klipići

Ovo je recept moje tete iz Varaždina, koji je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Neću puno mudrovati nego prepisati njen recept i staviti moje slike. Ja sam radila pola porcije, a puna je količina idealna ako imate punu kuću dječurlije koja je gladna jer klipići su najukusniji dok se jedu još topli.

Sastojci:

 • 1 kg glatkog brašna
 • 0,5 l mlijeka
 • 1,5 dl ulja
 • 1 zličica soli
 • 1 kvas postavljeni (dignuti u malo mlijeka s malo šećera)
 • žumanjak za premaz
 • kim i gruba sol za posipanje

Napomena za one kojima se kvasac ne uspijeva dignuti kao sto se meni godinama nije dizao i zbog kojeg sam godinama izbjegavala pripremati kruh i peciva. Pripazite samo na temperaturu mlijeka i da nemate nikakav propuh u kuhinji odnosno da je temperatura ugodna. Ako se bojite da to nije moguće, kvasac stavite u zdjelicu i prekrijte prozirnom folijom. Ja na isti način dižem i tijesto jer mu se površina ne osuši i bude podatnije.

Priprema:

 1. Zamijesiti tijesto i staviti da se diže 1 sat na toplom. Za one koji ne znaju otkud bi počeli predlažem pomiješati brašno i sol pa zajedno s dignutim kvascem polako dodavati mlijeko (ne smije biti hladno) i ulje. Prvo miješati kuhačom, a poslije staviti na stol ili dasku i mijesiti, udarati i bacati tijesto s jednom ili obje ruke dok se ne prestane lijepiti. Tijesto bi moralo biti glatko, a ako vam se čini pregustim i presuhim dodajte još malo mlijeka.
 2. Kad se tijesto diglo, rukom otrgnuti po kuglicu, po prilici koliko stane u šaku i uzdužno razvaljati i s rukama rolati tako da se razvlači u klipić. Oni koji rade s glinom ili plastelinom znaju najbolje kako se to radi – djeca su tu pravi stručnjaci.
 3. Složiti na pleh i pustiti neka se još malo dižu. Najbolje pokriveni iako se ja ovoga zbog snimanja nisam mogla pridržavati. Dok se klipići dižu, zagrijati pećnicu na 200°C.
 4. Premazati žumanjkom u koji ste dodali žličicu-dvije vode (i dobro promiješali) i odmah posuti – po želji – kimom i solju grubog, većeg zrna (ili običnom ako nemate).
 5. Peći oko 15-20 minuta ili dok ne porumene.

Osim klipića možete raditi i razne druge oblike kao npr. perece ili focaccie u mini obliku.

Marina kuharica