Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Varivo od kelja na portugalski

Recept za ukusno, toplo i zdravo jelo.

Velik broj posjetitelja ovog bloga svakodnevno dolazi preko tražilice u koju upisuju riječ “kelj” ili “varivo od kelja” i slično. U jesen se naveliko traže i recepti za ajvar ili zimnicu. Recept od ajvara sam odavno objavila (link s lijeve strane) kao i jedan recept za varivo od kelja. Kako je trenutno sezona kelja i kako sam od moje seljanke prije neki dan kupila kelj i još podosta svježeg povrća, odlučila sam pripremiti varivo od kelja koje je malo drugačije nego naše “domaće”.



Caldo verde je „Zelena juha“ porijeklom sa sjevera Portugala. To je i nacionalno jelo koje se poslužuje u gotovo svakom restoranu širom ove divne zemlje. Ja sam ga kušala u jednom vrlo malom restorančiću, tipičnoj ‘birtiji’ u kakvim se hrane domaći ljudi i vrlo mi se svidjelo. Caldo verde se može poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao lagana juha za večeru, ovisno o gustoći te količini jela. Osnova Caldo Verde je juha od krumpira i tu se razlikuje od naših domaćih variva od kelja.

U ovo se jelo dodaje i pikantna kobasica odnosno Chouriço ili Chorizo (španjolski), koja se obično kuha u komadu te poslije nareže. Druga je varijanta ona u kojoj se narezani Chouriço zažuti zajedno s lukom i češnjakom. Vegetarijanci Chouriço naravno mogu izostaviti a za pikantnost – ukoliko ne kuhaju za djecu – dodati malo čili papričica.



Moja verzija “Zelene juhe” je napravljena s još nekoliko sezonskih sastojaka (mrkva i buča odnosno tikva) kojih u originalu nema. Vi se možete odlučiti za verziju koju želite. Tko ne voli kelj, neka uzme blitvu ili listove korabice.

Potrebno:

500 g do 1 kg krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Kelj, količina po želji
maslinovo ulje
pikantna kobasica ili Chouriço
2 mrkve
Kriška buče ili tikve, oko 100 grama
Kriška celerovog korijena



Priprema:

1. Na maslinovom ulju zažutiti nasjeckani luk, dodati Chouriço ili kobasicu i nakon nekoliko minuta dodati tanko narezani češnjak. Drugi je način spomenut u uvodnom dijelu.

2. Dodati krumpir, oguljen i narezan na kockice i preliti s vodom ili temeljcem (oko 1,5 do 2 litre). Ukoliko kuhate uz dodatak mrkve, celera te buče, prema mojem receptu, naribajte ih i dodajte krumpiru. Krumpir se također može kuhati na dva načina: na vrlo laganoj vatri dok se ne raspadne i ne postane dio juhe ili ga se može, čim omekša, izgnječiti kao za krumpir pire. Meni je ovo brži i jednostavniji način. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom.

3. Nakon što je krumpir skuhan i izgnječen, potrebno je pripremiti kelj. Količinu kelja procijenite sami a prema njoj odredite i dodajte još vode. Juha bi morala biti gusta. Za ovaj sam recept od velike glavice kelja skinula 10 velikih i vrlo mesnatih listova. Njima se mora izrezati tvrdi stabljikasti dio. Listove se potom izreže na vrlo tanke listiće i kratko pofuri vrućom vodom (najbrže je iz kuhalice za vodu) da se izbjegne gorčina. Tako narezani i pofureni kelj dodati u juhu od krumpira i kuhati još dvadesetak minuta na laganoj vatri. Preliti s malo maslinovog ulja te poslužiti vruće uz dodatak kruha.

U slast!

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Za početak sitni zalogajčići, finger food na slavonski način, još ukusniji ako su od crne slavonske svinje fajferice.

Ljepota

Špinat za sjaj u očima, a crveni kupus za blistavu kožu...

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Gastronomija

Još jedna namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj.

Advertisement