Velik broj posjetitelja ovog bloga svakodnevno dolazi preko tražilice u koju upisuju riječ “kelj” ili “varivo od kelja” i slično. U jesen se naveliko traže i recepti za ajvar ili zimnicu. Recept od ajvara sam odavno objavila (link s lijeve strane) kao i jedan recept za varivo od kelja. Kako je trenutno sezona kelja i kako sam od moje seljanke prije neki dan kupila kelj i još podosta svježeg povrća, odlučila sam pripremiti varivo od kelja koje je malo drugačije nego naše “domaće”.
Caldo verde je „Zelena juha“ porijeklom sa sjevera Portugala. To je i nacionalno jelo koje se poslužuje u gotovo svakom restoranu širom ove divne zemlje. Ja sam ga kušala u jednom vrlo malom restorančiću, tipičnoj ‘birtiji’ u kakvim se hrane domaći ljudi i vrlo mi se svidjelo. Caldo verde se može poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao lagana juha za večeru, ovisno o gustoći te količini jela. Osnova Caldo Verde je juha od krumpira i tu se razlikuje od naših domaćih variva od kelja.
U ovo se jelo dodaje i pikantna kobasica odnosno Chouriço ili Chorizo (španjolski), koja se obično kuha u komadu te poslije nareže. Druga je varijanta ona u kojoj se narezani Chouriço zažuti zajedno s lukom i češnjakom. Vegetarijanci Chouriço naravno mogu izostaviti a za pikantnost – ukoliko ne kuhaju za djecu – dodati malo čili papričica.
Moja verzija “Zelene juhe” je napravljena s još nekoliko sezonskih sastojaka (mrkva i buča odnosno tikva) kojih u originalu nema. Vi se možete odlučiti za verziju koju želite. Tko ne voli kelj, neka uzme blitvu ili listove korabice.
Potrebno:
500 g do 1 kg krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Kelj, količina po želji
maslinovo ulje
pikantna kobasica ili Chouriço
2 mrkve
Kriška buče ili tikve, oko 100 grama
Kriška celerovog korijena
Priprema:
1. Na maslinovom ulju zažutiti nasjeckani luk, dodati Chouriço ili kobasicu i nakon nekoliko minuta dodati tanko narezani češnjak. Drugi je način spomenut u uvodnom dijelu.
2. Dodati krumpir, oguljen i narezan na kockice i preliti s vodom ili temeljcem (oko 1,5 do 2 litre). Ukoliko kuhate uz dodatak mrkve, celera te buče, prema mojem receptu, naribajte ih i dodajte krumpiru. Krumpir se također može kuhati na dva načina: na vrlo laganoj vatri dok se ne raspadne i ne postane dio juhe ili ga se može, čim omekša, izgnječiti kao za krumpir pire. Meni je ovo brži i jednostavniji način. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom.
3. Nakon što je krumpir skuhan i izgnječen, potrebno je pripremiti kelj. Količinu kelja procijenite sami a prema njoj odredite i dodajte još vode. Juha bi morala biti gusta. Za ovaj sam recept od velike glavice kelja skinula 10 velikih i vrlo mesnatih listova. Njima se mora izrezati tvrdi stabljikasti dio. Listove se potom izreže na vrlo tanke listiće i kratko pofuri vrućom vodom (najbrže je iz kuhalice za vodu) da se izbjegne gorčina. Tako narezani i pofureni kelj dodati u juhu od krumpira i kuhati još dvadesetak minuta na laganoj vatri. Preliti s malo maslinovog ulja te poslužiti vruće uz dodatak kruha.
U slast!
Marina kuharica
Caldo verde je „Zelena juha“ porijeklom sa sjevera Portugala. To je i nacionalno jelo koje se poslužuje u gotovo svakom restoranu širom ove divne zemlje. Ja sam ga kušala u jednom vrlo malom restorančiću, tipičnoj ‘birtiji’ u kakvim se hrane domaći ljudi i vrlo mi se svidjelo. Caldo verde se može poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao lagana juha za večeru, ovisno o gustoći te količini jela. Osnova Caldo Verde je juha od krumpira i tu se razlikuje od naših domaćih variva od kelja.
U ovo se jelo dodaje i pikantna kobasica odnosno Chouriço ili Chorizo (španjolski), koja se obično kuha u komadu te poslije nareže. Druga je varijanta ona u kojoj se narezani Chouriço zažuti zajedno s lukom i češnjakom. Vegetarijanci Chouriço naravno mogu izostaviti a za pikantnost – ukoliko ne kuhaju za djecu – dodati malo čili papričica.
Moja verzija “Zelene juhe” je napravljena s još nekoliko sezonskih sastojaka (mrkva i buča odnosno tikva) kojih u originalu nema. Vi se možete odlučiti za verziju koju želite. Tko ne voli kelj, neka uzme blitvu ili listove korabice.
Potrebno:
500 g do 1 kg krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Kelj, količina po želji
maslinovo ulje
pikantna kobasica ili Chouriço
2 mrkve
Kriška buče ili tikve, oko 100 grama
Kriška celerovog korijena
Priprema:
1. Na maslinovom ulju zažutiti nasjeckani luk, dodati Chouriço ili kobasicu i nakon nekoliko minuta dodati tanko narezani češnjak. Drugi je način spomenut u uvodnom dijelu.
2. Dodati krumpir, oguljen i narezan na kockice i preliti s vodom ili temeljcem (oko 1,5 do 2 litre). Ukoliko kuhate uz dodatak mrkve, celera te buče, prema mojem receptu, naribajte ih i dodajte krumpiru. Krumpir se također može kuhati na dva načina: na vrlo laganoj vatri dok se ne raspadne i ne postane dio juhe ili ga se može, čim omekša, izgnječiti kao za krumpir pire. Meni je ovo brži i jednostavniji način. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom.
3. Nakon što je krumpir skuhan i izgnječen, potrebno je pripremiti kelj. Količinu kelja procijenite sami a prema njoj odredite i dodajte još vode. Juha bi morala biti gusta. Za ovaj sam recept od velike glavice kelja skinula 10 velikih i vrlo mesnatih listova. Njima se mora izrezati tvrdi stabljikasti dio. Listove se potom izreže na vrlo tanke listiće i kratko pofuri vrućom vodom (najbrže je iz kuhalice za vodu) da se izbjegne gorčina. Tako narezani i pofureni kelj dodati u juhu od krumpira i kuhati još dvadesetak minuta na laganoj vatri. Preliti s malo maslinovog ulja te poslužiti vruće uz dodatak kruha.
U slast!
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login