Važnost pravilnog disanja u jogi

Na svakom joga satu, bio to Vinyasa Flow, Ashtanga, Power Yoga ili drugo, barem nekoliko puta čuti ćete izraz Ujjayi pranayama. Ujjayi znači pobjednički ili pobjedonosan, a zbog zvuka pri izvođenju Ujjayija često ga nazivamo Ocean-Sound-Breath.

Na početku svakoga sata učitelj će vas podsjetiti na ovu tehniku jogičkog disanja, bez kojeg prakticiranje joga asana, odnosno pozicija ostaje samo fizička vježba. No, ako naučimo kontrolirati dah te dahom svjesno pratiti svaki pokret, te ga koristiti kao svojevrstan alat koji nam pomaže da dublje uđemo u pozicije, da ostanemo koncentrirani i u sadašnjem trenutku, tada zaista prakticiramo yogu.

Zašto Ujjayi disanje

Drevni jogiji su vjerovali da kroz dah unosimo pranu, odnosno životnu energiju u tijelo. I zaista, dah je život, naša najvitalnija funkcija. Bez hrane i vode možemo i tjednima, no bez daha jako kratko (svjetski rekord je 7 minuta). S udahom se rađamo, s izdahom umiremo. Kroz dah izražavamo emocije – kada smo smireni dah je polagan i dubok, kada smo nervozni ubrzan je i plitak. Raznim tehnikama pranayame možemo kontrolirati dah, povećati unos kisika u krvotok i mozak, povećati koncentraciju i umanjiti nepovoljno djelovanje stresa.

Kada prakticiramo yoga asane, Ujjayi pranayama djeluje smirujuće, hladi živčani sustav, pomaže pri čišćenju organizma od toksina, određuje pravilan ritam vinyasa, pokazuje nam put kroz našu praksu. Dah postaje mantra koja zadržava misli u fokusu, koja nas zadržava u trenutku i koja nam pomaže da yoga praksa postane puno više – da postane meditacija u pokretu.

Kako se izvodi

Kod pravilnog izvođenja ove tehnike disanja glasnice se lagano primiču, čime zapravo stvaramo malu opstrukciju udaha i izdaha. Dah tako postaje dublji i polakši. No, kako to izvesti?
Sjednite uspravno, udahnite duboko kroz nos i izdahnite kroz usta šapćući zvuk ''haaaa'', kao da morate zamagliti staklo. Ponovite ovo nekoliko puta, a zatim probajte izdahnuti na isti način, ali kroz nos, zatvorenih usta. Pokušajte disati polagano i ne forsirajte dah. Ako pravilno izvodite Ujjayi, dah će postati glasniji i čuti ćete ga kao zvuk valova.


www.sanghayoga.hr
www.gaia-yoga.com