Nedavno sam bila na izletu gdje je sve bujalo životom. I šuma i livada su bili prepuni raznih biljaka i trava za neke od kojih sam znala da su jestive. Nabrala sam tako i medvjeđeg luka i vrhove kopriva pa na facebook stranici postavila pitanje što još mogu sigurno ubrati. I tako, dok sam brala tratinčice, stigao je i odgovor jedne blogerice s linkom na post i popis jestivog bilja.
Tako sam nabrala i lišće maslačka koji još nije procvjetao a onaj već ubrani (za koji nisam pazila kakav je) je čuvala odvojeno za kornjaču.
Od medvjeđeg luka i kopriva sam napravila gustu juhu i pire s krumpirom a od tratinčica i lišća maslačka sam pripremila ovu veselu i vrlo osvježavajuću salatu sa slike. Zbog nekih od ovih sastojaka je ova salata izuzetno dobra za proljetno čišćenje organizma, a posebno žući.
Potrebni sastojci:
cikorija, list maslačka, tratinčice, (po želji: rukola, srce zelene salate), crveni grejp, orasi ili bademi ili pinjoli, rajčica.
Za umak: sok bio naranče i limuna, malo naribane korice bio limuna, po želji i dobro maslinovo ulje iako i nije potrebno. Tajni je sastojak orah koji je potrebno usitniti odnosno dobro samljeti i pomiješati sa sokom.
Sve sastojke osim grejpa i oraha dobro pomiješati s dresingom, podijeliti listove cikorije i rajčice na rubove tanjura, po sredini rasporediti salatu, a po vrhu podijeliti kriške grejpa.
U tavi na suho popržiti orahe ili bademe ili pinjole i posuti po salati.
U slast!

You must be logged in to post a comment Login