Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Video: DNK slika na platnu

Ako se malo zaigramo s vlastitim DNK, možemo dobiti jedinstveno umjetničko djelo na platnu.

Da dođete do vlastitog DNK uzorka, sve što vam je potrebno je set za uzimanje obriska sluznice obraza. Zvuči nevjerojatno da na tako jednostavan način možemo doći do pregršt informacija koje su specifične samo za nas.

Najveća memorija


Tijekom istraživanja posljednjih godina, znanstvenici su došli do zaključka da jedan gram DNK sadrži toliku količinu informacija koje ne bi stale na bilijun CD-a, jer može dati čak 108 terabita informacija. Ako prevedemo na kompjuterski jezik, nekoliko grama DNK ima potencijal pohraniti sve podatke pohranjene na cijelom svijetu.

Samo uzorak vašeg DNK može biti dovoljan za kreiranje slike vašeg lica, što u forenzičkoj znanosti otisak prsta stavlja u drugi plan. Ako forenzička znanost nastavi ovim tempom, za rekonstrukcije facijalnih detalja i boje lica trebat će samo pročitati vaš DNK kod.

Nova umjetnost

Osim u znanstvene i istraživačke svrhe, svoj DNK uzorak možete iskoristiti kao ukras za stan ili ured. Dok je većina umjetničkih predmeta masovne proizvodnje i može se pronaći u brojnim trgovinama, DNK umjetnost je neponovljiva poput vas samih.

– Osim informacija koje su zajedničke svim živim bićima na planetu, DNK u svojim malim dijelovima sadrži specifičnu građu za svakog pojedinca koje su nastale s vremenom i mutacijama, rekla nam je doktorica Sanja Bastić Ban iz zagrebačke klinike „Moderna dijagnostika“.

Upravo taj mali specifični dio dovoljan je za stvaranje umjetničkog djela. Analizirajući jedan uzorak, znanstvenik londonskog laboratorija tvrtke DNA Solutions odlučio je isprobati nešto novo.

Veliki interes


Nalazu DNK, koji ga je podsjetio na apstraktnu umjetnost, dodao je boju, umjetnički oblikovao, napravio veći format i nastala je DNK umjetnost. Posljednji oblik umjetnosti sve je popularniji u svijetu, kao i u Hrvatskoj, a interes je iznenadio i tvrtku koja izrađuje slike.

– DNK umjetnost postala je pravi hit. Trenutačno je tvrtke zatrpana s ponudama pa se čeka do četiri mjeseca da vaš uzorak dođe na red, kaže doktorica Bastić Ban.

Ako svoj dom želite ukrasiti jedinstvenim umjetničkim djelom, procedura je jednostavna. Uzmite bris sluznice iz usta, štapić spremite u kuvertu i pošaljite uzorak u Modernu dijagnostiku. Možete odabrati boju i veličinu formata i samo čekati da vam dođe najnoviji oblik umjetnosti koji će vašem domu dati prepoznatljivost.
  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Šetajući ulicama grada Zagreba, često ne obraćamo pozornost na sve ljepote koje ga čine jedinstvenim i drugačijim od svjetski poznatih metropola.

Duh i tijelo

Umjetnost Fride Kahlo je čvrsto povezana s njezinim životom.

Istaknuto

Quantec je izuzetno učinkovit, osobito u području dijagnostike - ranog otkrivanja energetske neravnoteže u biopolju ljudi, životinja ili biljaka, jer se otkriva čak i...

Trendovi

Aktualna kolekcija DNK dizajnerice Nade Došen donosi zanimljive modele hlača u kojima ćete se u nadolazećoj sezoni osjećati iznimno ugodno, no prije svega posebno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.