Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Vitamin D povezan je s debljanjem

Žene s nedostatkom vitamina sunčeve svjetlosti sklonije su debljanju.

Starije žene s niskom razinom vitamina D u krvi, u usporedbi sa ženama koje imaju odgovarajuću razinu tog vitamina, mogle bi biti sklonije debljanju, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of Women's Health. Petogodišnje istraživanje provedeno na 4.600 žena starijih od 65 godina pokazalo je da su žene s nedovoljnom razinom vitamina D u krvi dobile oko dva kilograma više nego one koje imaju zadovoljavajuću razinu. Uz to, žene s nedostatkom vitamina D su, i prije početka istraživanja, imale veću tjelesnu težinu od žena s normalnom razinom.

"Niska razina vitamina D povezana je s debljanjem kod starijih žena, ali dobivena težina je bila relativno mala", rekla je doktorica Erin LeBlanc koja je endokrinologija i istraživačica u centru za istraživanje zdravlja Kaiser Permanente u Portlandu, Oregon.

Najviše je ispitanica imalo manje od 30 nanograma po milimetru u krvi što je prema parametrima Društva za endokrinologiju nedovoljna razina, tj. manjak vitamina. Ovo istraživanje ne može potvrditi uzrokuje li nizak vitamin D dobivanje težine ili je samo njezin odraz, ali postoje teorije da bi manjak mogao biti uzrok debljanju zato što masne stanice imaju receptore za taj vitamin."Vitamin D bi mogao utjecati na smanjenje ili povećanje masnih stanica. Mnogo toga utječe na razinu vitamina D: izloženost suncu, dob, prehrana, pigmentacija", kaže LeBlanc i savjetuje ljudima da razgovaraju s liječnicima opće prakse o potrebi za uzimanjem dodataka prehrani (dodatnih vitamina).

To je posebno važno zbog činjenice da je, osim dobivanja na težini, nedostatak vitamina D povezan i s mnogim bolestima kao što su osteoporoza, bolesti srca, dijabetes, Alzheimerova bolest, šizofrenija i neki autoimuni poremećaji.Vitamin D je poznat i pod nazivom vitamin sunčeve svjetlosti jer ga ljudska tijela proizvode dok su izložena suncu. Dodaje se u mlijeko i drugu hranu, a može se pronaći u malim količinama i u masnoj ribi kao što su tuna, losos i skuša; goveđoj jetri, siru i žumanjcima.Institut za medicinu je nedavno povećao preporučene dnevne količine unosa vitamina D na 600 IU (international units) za ljude od 1 do 70 godina, a 800 IU za starije od 70 godina. Neki drugi stručnjaci preporučuju čak i viši dnevni unos.

Liječnik Robert Graham, internist u bolnici Lenox Hill u New Yorku kaže da novija istraživanja otkrivaju još jedan dio zagonetke o vitaminu D: "Ne možemo sa sigurnošću reći je li smanjenja razina vitamina D uzrok debljanja ili posljedica. Ono što možemo reći jest da bi svi trebali imati dovoljnu razinu vitamina D u krvi". Njegov savjet jest da bi svi trebali testirati svoju raznu vitamina te ako je manja od 30 ng/ml preporučuje uzimati dodatke. "Zdrava prehrana i redovna tjelesna aktivnost također su važne u održavanju primjerene tjelesne težine".

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Horoskop

Osobine tipične za neki astrološki znak u mladosti, ponekad se mogu pretvoriti u svoju suprotnost “pod stare dane”.

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.