Vježbe za savršene grudi

Ako ste s godinama počeli primjećivati da vaše tijelo ne izgleda kao prije i da su se neki dijelovi prepustili gravitaciji, još nije kasno da svoje tijelo dovedete u red. Već smo prije pisali o novom načinu zabavnog vježbanja koji je ‘zarazio’ žene diljem Hrvatske, pa i nas – Fit&Fun Mini Trampolinu koji je idealan za vježbe snage, ravnoteže, izdržljivosti istezanja te kardio vježbe bez opterećenja na kralježnicu, stopala, koljena i kukove.

Zbog konstantnog truda za održavanje ravnoteže, naše tijelo napeto je, koristi sve mišiće, a time i troši više energije.  Osim što je vježbanje na trampolinu odlično za cirkulaciju, čvrste noge, ravan trbuh i savršeno oblikovanu stražnjicu, vrlo je koristan i za podizanje i učvršćivanje grudi. Vježbe koje podižu poprsje, a manje se koncentriraju na jačanje ruku teško je naći. Osim klasičnog stiskanja dlana o dlan, trenerica Iva Morandini Ćavarović, pokazala nam je i druge trikove za savršeno oblikovano poprsje i tijelo  koje možete raditi na trampolinu ili npr. krevetu.

VJEŽBE ZA ČVRSTE I PODIGNUTE GRUDI

1. Tapkanje

vjezbe za cvrste grudi3Stanite u položaj skleka s raširenim nogama i rukama ravnim u području laktova. Dlanovima tapkajte u jednoj liniji lijevo-desno izmjenjujući ruke. Izvodite vježbu barem minutu.

2. Spuštanje na dlanove

vjezbe za podizanje grudi 1 Stanite u položaj skleka s raširenim nogama, no ovoga puta ruke stavite na sam rub trampolina te ih naizmjence spuštajte.  Za razliku od običnog skleka, u ovoj, kao i prethodnoj vježbi ruke nam služe kao ‘pridrživač’, a više rade prsni mišići. Vježbu ponovite deset puta po spuštanju.

3. Spuštanje na podlaktice

vjezbe za cvrste grudi2 S nogama u položaju za ‘ženski sklek’ postavite se na sam rub trampolina. Vježbu započnite ispruženim laktovima i ravnim dlanovima u ravnini ramena.  Spuštajte podlaktice naizmjence na pod, pa isto tako podižite prema gore. Vježbu također ponovite deset puta po spuštanju.

VJEŽBE ZA RAVAN TRBUH

1. Skakanje na guzi

vjezbe za ravan trbuh3Ova vježba je dokaz da dječja igra, ‘skakutanje na stražnjici’ može biti itekako dobra tjelovježba.  Za ovu vježbu potrebno je učvrstiti trup kako bi se održavala ravnoteža, rukama ne smijete dodirivati trampolin kako bi odskočili, ali si njihovim zamahivanjem možete pomagati. Prvo se počnite odgurivati prema gore tako da su vam obje noge na podu. Zatim vježbu nastavite s lijevom nogom u podignutom, čvrstom položaju, pa je ponovite i s desnom. Nakon toga oni spretniji i ambiciozniji vježbu mogu izvoditi s obje noge u zraku, također u čvrstom položaju.

2. Podizanje trupa kroz noge

vjezbe za ravan trbuh1Legnite na trampolin i podignite noge u vis, pod pravim kutem. Podižite gornji dio tijela prema gore pokušavajući dlanovima dotaknuti nožne prste. Pripazite da bradu ne spuštate prema prsima, jer tako opterećujete vratne mišiće. Pogled vam treba sezati prema naprijed, a brada mora biti u položaju kao da ispod nje stoji teniska loptica.  Gornji dio tijela spustite dolje pa opet podignite tako da ovoga puta posegnete rukama prema naprijed kroz raširene noge.  Ovakvi trbušnjaci na trampolinu, umjesto na podu, ne opterećuju kralježnicu te nema opasnosti za nepravilno izvođenje. Napravite po sedam podizanja u seriji.

3. Podizanje nogu

vjezbe za ravan trbuh2U ovoj vježbi se također leži na trampolinu, ali se ovoga puta za njega i pridržavamo dok noge podižemo do pravog kuta. Sada radi donji dio trbuha. Ako želite ovu vježbu učiniti još zabavnijom, pridržavajući se za trampolin, vršcima prstiju crtajte veliki zamišljeni krug. Sedam puta s lijeva na desno, a zatim sedam krugova u drugu stranu.

VJEŽBE ZA SAVRŠENU GUZU

1. Hop, hop, čučanj

vjezba za guzu 3Ova zabavna vježba uključuje samo dva skoka i čučanj. Skočite s lijevom nogom prema naprijed, pa isto tako s desnom, a prilikom drugog skoka u doskoku se spustite u čučanj. Zadržite položaj u čučnju oko 15 sekundi, a zatim ponovite vježbu. Pripazite da vam koljena ne prelaze razinu nožnih prstiju kada izvodite čučanj. Napravite 8 takvih čučnjeva, po četiri u svaku stranu.

2. Dizalica

vjezbe za guzu1Lezite trbuhom na trampolin a ruke stavite iznad glave. Stopala spojite s unutarnje strane i raširite koljena. Noge i kukove podižite prema gore. Ova vježba idealna je za čvrste leđne mišiće kao i za savršeno oblikovanu stražnjicu.

3. Na sve četiri

vjezba za guzu 2Na sve četiri stanite na trampolin, tako da su vam nožni prsti zakačeni za stražnji rub trampolina, a dlanovi naslonjeni na prednji rub. Podignite jednu nogu savijenu u koljenu pa drugu, a zatim ispružite obje noge. Pripazite da ne savijate leđa prema dolje, trbuh mora biti čvrst i uvučen.

Kako izgledaju ostale zabavne vježbe na trampolinu za tijelo iz snova provjerite u Fitness klubu ‘Ludilo’, na satovima Fit&Fun Mini Trampolin Zagreb.