Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Voće deblja

Prevelik unos voća može uzrokovati zdravstvene probleme.

Znanstvenici sa londonskog Imperial Collegea tvrde kako prevelika konzumacija voća deblja i šteti zubima. Voće je nadaleko poznato kao zdrava hrana pa ga jedemo što više, bilo doručak, ručak, večera ili međuobrok, grickamo voće bez grižnje savjesti. Ipak znanstvenici tvrde da voće može dovesti do pretilosti.

To je najizglednije kod onih koji već imaju problema s debljinom, kolesterolom, visokim tlakom i povišenom razinom šećera. Ako niste znali većina voća je bogata fruktozom i kalorijama, a kod fruktoze je stvar što ona ne daje osjećaj sitosti pa imate osjećaj kao da ništa ne jedete a zapravo unosite višak kalorija.Voće povećava razinu glukoze što je opasno za dijabetičare te je razina triglicerida također povišena što može dovesti do problema sa srcem i krvnim žilama.

Ipak, znanstvenici smatraju kako voće ne trebaju izbjegavati zdravi ljudi nego oni koji već imaju spomenute zdravstvene probleme. Preporuka je da se bar polovica unosa voća zamjeni s povrćem. Tako ostajete zdravi i mršavi.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Savjeti stručnjaka

Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba uopće ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih...

Zdravstveni karton

DiaHelp je prva hrvatska i u svijetu jedinstvena, sasvim besplatna, mobitel aplikacija za pomoć osobama s dijabetesom.

Budi fit

Bitno je kretati se tijekom čitavog dana.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.