Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vrhunski pinot iz Požege

Priča uspješnog vinara.

Rad u prirodi i tradicionalni uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina – sve to sjedinjeno je u Obrtu Bartolović. S požeškim vinarom Krunoslavom Bartolovićem razgovarali smo o vinarskom biznisu u Hrvatskoj.

– Mislim da tehnologija, primjerice napredak mehanizacije, ima velik utjecaj na vinogradarstvo. Ipak, glavnina kvalitete dolazi tradicionalnim načinom uzgoja vinove loze, što dokazuje povratak gustoj sadnji i malom opterećenju trsa radi dobivanja kvalitetnoga grožđa. To je recept za dobivanje vrhunskog vina – objašnjava Bartolović.

Bačve poskupljuju proizvodnju

Tendencija je skladištenje vina u drvene bačve, što poskupljuje proizvodnju. Takvo tradicionalno skladištenje nekim sortama neusporedivo povećava kvalitetu. Nove tehnologije, nove sorte vina koje dolaze sa svih strana svijeta i stalna želja za poboljšanjem vlastitih sorti tjeraju vinare da neprestano osluškuju svjetske trendove.

– Izobrazbu izvan granica Hrvatske počeo sam u Sloveniji i Mađarskoj, gdje je kultura vina, pa time i kvaliteta, otišla izrazito naprijed. Te zemlje postale su vrlo značajne za proizvodnju vina. Pogotovo Mađarska, koja sa svojim razvojnim centrom u Villanyu stvara nove sorte značajne za cijeli vinogradarski svijet – objašnjava Bartolović.

Italija i Austrija zemlje su koje odlično spajaju vina s turizmom, gdje je vinarima olakšana prodaja vina zahvaljujući toj simbiozi. Na putovanjima je naučio mnogo, a jedno mu je ostalo u posebno dobrom sjećanju.

Australija mi napunila baterije

– Prije devet godina otputovao sam na dva mjeseca u Južnu Australiju, koja sa svojom glasovitom dolinom Barrosa spada u trenutačno najpoznatija vinogradarska područja svijeta. Cijeli taj vinogradarsko-vinarski doživljaj još u meni stvara energiju koja me pokreće i pomaže u stvaranju vina – veli Bartolović.

Cijeli članak pročitajte na www.profitiraj.hr.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.