Ljeto je doba kada imamo prilike uživati u raznovrsnom bobičastom voću. U proljeće počinje sezona jagoda, dok nas ljeti mame maline, kupine, ribiz i borovnice. Sitne i ukusne bobice šarenih boja bogate su antioksidansima i vlaknima, a savršena su zamjena za slatkiše jer ne sadrže umjetne šećere, sladila i boje.
Bobičasto voće sadrži najveću količinu vlakana koja dulje zadržavaju osjećaj sitosti te je odličan izbor za one koji paze na liniju. Ljetne bobice imaju mnoge zdravstvene prednosti.
Maline
Elagična kiselina koja se nalazi u malinama učinkovit je antioksidans koji sprječava oštećenje stanica što uzrokuje degenerativne bolesti.
Maline su dobre za zdravlje očiju i sprječavaju nastanak makularne degeneracije koja se javlja kod starijih ljudi.
Kupine
Fenolna kiselina u kupinama je jak antioksidans koji ima i antikancerogeni učinak. Osim fenolne kiseline, u kupinama se nalaze antocijanin, elagična kiselina i vitamini A i C.
Borovnice
Od bilo kojeg svježeg voća, borovnice sadrže najveću količinu antioksidansa, kao što su antocijanin, vitamin C, A i E, B kompleks, bakar (koji je dobar za imunitet i ima antibakterijski učinak), selen, cink, željezo (poboljšava imunitet) i fitokemikalije.
Antocijanini u borovnicama štite mrežnicu oka od oksidativnog stresa i negativnog utjecaja sunčevog zračenja. Pokazalo se da borovnice imaju značajan učinak na ljude koji pate od visokog krvnog tlaka , što može biti jedan od čimbenika dobivanja neke bolesti srca.
Ribizl
Ribizle nikako ne biste smjeli zaobići zbog obilja C vitamina, a sadržavaju i B1 i B2 vitamin kao i željezo, fosfor i natrij. Ovo se bobičasto voće preporučuju svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti.
Crveni ribiz je odličan izvor antioksidansa i minerala koji čiste naše tijelo i poboljšavaju kvalitetu kože i kose. Listovi crnog su bogati ljekovitim spojevima, među kojima izdvajamo eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C. Plodovi su bogati vitaminom C, J, vitaminom P.
You must be logged in to post a comment Login