Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Vrijeme je za uživanje! Zdrave ljetne bobice čekaju na nas

Ukusno bobičasto voće ima mnoge zdravstvene dobrobiti.

Ljeto je doba kada imamo prilike uživati u raznovrsnom bobičastom voću. U proljeće počinje sezona jagoda, dok nas ljeti mame maline, kupine, ribiz i borovnice. Sitne i ukusne bobice šarenih boja bogate su antioksidansima i vlaknima, a savršena su zamjena za slatkiše jer ne sadrže umjetne šećere, sladila i boje.

Bobičasto voće sadrži najveću količinu vlakana koja dulje zadržavaju osjećaj sitosti te je odličan izbor za one koji paze na liniju. Ljetne bobice imaju mnoge zdravstvene prednosti.

Maline

Elagična kiselina koja se nalazi u malinama učinkovit je antioksidans koji sprječava oštećenje stanica što uzrokuje degenerativne bolesti.

Maline su dobre za zdravlje očiju i sprječavaju nastanak makularne degeneracije koja se javlja kod starijih ljudi.

Kupine

Fenolna kiselina u kupinama je jak antioksidans koji ima i antikancerogeni učinak. Osim fenolne kiseline, u kupinama se nalaze antocijanin, elagična kiselina i vitamini A i C.

Borovnice

Od bilo kojeg svježeg voća, borovnice sadrže najveću količinu antioksidansa, kao što su antocijanin, vitamin C, A i E, B kompleks, bakar (koji je dobar za imunitet i ima antibakterijski učinak), selen, cink, željezo (poboljšava imunitet) i fitokemikalije.

Antocijanini u borovnicama štite mrežnicu oka od oksidativnog stresa i negativnog utjecaja sunčevog zračenja. Pokazalo se da borovnice imaju značajan učinak na ljude koji pate od visokog krvnog tlaka , što može biti jedan od čimbenika dobivanja neke bolesti srca.

Ribizl

Ribizle nikako ne biste smjeli zaobići zbog obilja C vitamina, a sadržavaju i B1 i B2 vitamin kao i željezo, fosfor i natrij. Ovo se bobičasto voće preporučuju svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti.

Crveni ribiz je odličan izvor antioksidansa i minerala koji čiste naše tijelo i poboljšavaju kvalitetu kože i kose. Listovi crnog su bogati ljekovitim spojevima, među kojima izdvajamo eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C. Plodovi su bogati vitaminom C, J, vitaminom P.

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Čokoladne mini tortice punjene bijelom čokoladom i jagodama zasigurno će se svidjeti svim vašim ukućanima!

Gastronomija

Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept – ovaj je kolač klasik svih slavlja, a...

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Brinimo jedna o drugoj

Zašto u novi dan ne biste zakoračili nekim zdravim energetskim napitkom, koji će vas razbuditi bolje od kave i koji će imati izvrstan učinak...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.