Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Wok – kralj među posuđem

Naizgled neugledna crna kineska tava (wok), nudi obilje ugodnih iznenađenja.

Wok je privukao ne samo zaljubljenike u zdravu prehranu i egzotičnu kuhinju, nego sve koji pokazuju zanimanje za suvremene kulinarske trendove. U njemu namirnice uvelike zadržavaju svoje prehrambene vrijednosti, okuse i mirise. Osim toga, univerzalan je i vrlo ekonomičan u usporedbi s ostalim sličnim kuhinjskim posuđem.

U woku možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pržiti namirnice u dubokomu ulju, kuhati na pari, pripremiti desert ili salatu. U svakoj suvremenoj kuharici navedena su mnoga ukusna jela koja možemo pripremiti u woku.

Osnovna prednost woka jest materijal iz kojega je izrađen te udubljeni oblik tave. Kada govorimo o materijalu, u prodavaonicama postoji velika ponuda od aluminijskih, onih od nehrđajućega čelika do bakrenih. Pitate li kuhare, svi će posegnuti za wokom od ugljičnoga čelika. Zbog niske cijene ugljičnoga čelika kod woka ne vrijedi pravilo kako novac određuje njegovu kakvoću.

Sočne i cjelovite namirnice

Površina dna je mala i zbog toga se namirnice mogu obraditi na visokoj temperaturi uz korištenje razmjerno male količine toplinske energije. Duge kose stranice woka, koje se lagano šire od uskoga dna, omogućavaju lakšu obradu namirnica i zadržavaju njihovu sočnost i cjelovitost i nije ih potrebno često miješati.

Osim toga, namirnice koje kuhamo, pirjamo ili pečemo uvijek možemo staviti na stranice gdje će se polagano termički obrađivati. U isto vrijeme možemo na dnu, dakle na jačoj vatri, obrađivati ostale namirnice.

Kako koristiti wok?
  • Prije nego što dolijete ulje wok treba zagrijati, jer će se namirnice lakše prianjati za stranice ulijemo li ulje u hladni wok. Dakle, zagrijte wok 30 sekundi prije uporabe, dok ne počne slati “dimne signale”.
  •  
  • Kad ulijevate ulje, ne trebate pretjerivati, ulijte tek toliko da pokrijete usko dno woka.

Wok je zaista osvježenje među posuđem, ali zbog svoje standardne veličine u manjim kuhinjama može izazvati probleme zbog pospremanja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Vrijeme je za novu IKEA kuhinju ili tek useljavate u stan pa trebate osmisliti i izabrati svoju prvu kuhinju?

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.