Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Zabaglione – pjena od jaja koji je nekad obožavala obitelj Medici

Zabaglione je jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina.

Donosimo vam recept za slasticu koju možete napraviti u tren oka od sastojaka koje ima gotovo svako kućanstvo. Zabaglione je jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina. Obično se služio topao, iako ga neki serviraju hladnog ili čak smrznutog. Ovu jednostavnu slasticu izmislili su u 16. stoljeću na dvoru Medici u Firenzi. Zabaglione (sabayon, ili još zabajone, Zabaione) je u izvornom obliku bio vrsta pića, nešto kao liker od jaja odnosno vino ili pivo zgusnuto žumanjcima. Danas ga više smatraju punjenjem za pite ili torte nego samostalnim desertom, no u talijanskim domovima uvijek je bio obožavana slastica koja se može napraviti od ničega i na brzinu. Obično se sprema s vinom Marsala koje potječe sa Sicilije i podsjeća na naš prošek ili portugalski porto, no u pripremi je jednako dobro i neko drugo slađe desertno vino ili vermut.

https://www.theidearoom.net/italian-zabaglione-recipe/

Sastojci:

  • 6 žumanjka
  • pola šalice šećera
  • 3/4 šalice Marsala vina (desertno vino, prošek, vermut)
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • cimet u prahu
  • ekstrakt vanilije
  • 1 šalica šlaga
  • Jagode, maline ili keksi

Priprema:

U posudu od nehrđajućeg čelika stavite žumanjke i šećer, lagano razmutite te im dodajte naribanu koricu limuna, prstohvat cimeta i jednu kap ekstrakta vanilije. U smjesu ulijte Marsala vino ili neku zamjenu za njega poput nekog drugog desertnog vina, prošeka, vermuta ili porta. Lonac napunite do pola s vodom, pustite da voda zakuha, a zatim smanjite vatru i na njega stavite posutu sa smjesom od jaja i vinom. Pazite da posuda ne dira vodu, te lagano pjenjačom mutite smjesu dok ne dobijete svijetlo žutu pjenastu kremu. Nastavite mutiti još 10 minuta  dok se smjesa ne utrostruči i postane još svjetlija. Što je dulje kuhate na pari to će biti gušća. Tako da onu malo rjeđu možete upotrijebiti i kao punjenje za pite i torte, a gušću kao samostalni desert.

blog.blueapron.com

Kada krema postigne željenu gustoću, skinite je s pare i nastavite još kratko miješati kako se krema ne bi zalijepila i posuda se malo ohladila. Kremu možete poslužiti toplu i u nju nataknuti keks po želji. Ako je želite poslužiti hladnu, pričekajte oko 15 minuta da se ohladi, a zatim u nju pjenjačom umiješajte pola šalice šlaga. Smjesu rasporedite u posudice. Ovaj recept dovoljan je za šest porcija. Servirajte s malo šlaga na kremi i jagodom, malinom ili keksom na vrhu i vaš Zabaglione je gotov. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Osvježavajući voćni desert za svako doba dana.

Zanimljivosti

Inače, prilikom bojenja jaja svaka boja ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost...

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Beauty report

Nemojte čekati zadnji trenutak, izbjegnite gužve i uštedite vrijeme uz bogatu ponudu NIVEA božićnih paketa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.