Donosimo vam recept za slasticu koju možete napraviti u tren oka od sastojaka koje ima gotovo svako kućanstvo. Zabaglione je jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina. Obično se služio topao, iako ga neki serviraju hladnog ili čak smrznutog. Ovu jednostavnu slasticu izmislili su u 16. stoljeću na dvoru Medici u Firenzi. Zabaglione (sabayon, ili još zabajone, Zabaione) je u izvornom obliku bio vrsta pića, nešto kao liker od jaja odnosno vino ili pivo zgusnuto žumanjcima.
Danas ga više smatraju punjenjem za pite ili torte nego samostalnim desertom, no u talijanskim domovima uvijek je bio obožavana slastica koja se može napraviti od ničega i na brzinu. Obično se sprema s vinom Marsala koje potječe sa Sicilije i podsjeća na naš prošek ili portugalski porto, no u pripremi je jednako dobro i neko drugo slađe desertno vino ili vermut.
Kada krema postigne željenu gustoću, skinite je s pare i nastavite još kratko miješati kako se krema ne bi zalijepila i posuda se malo ohladila. Kremu možete poslužiti toplu i u nju nataknuti keks po želji. Ako je želite poslužiti hladnu, pričekajte oko 15 minuta da se ohladi, a zatim u nju pjenjačom umiješajte pola šalice šlaga.
Smjesu rasporedite u posudice. Ovaj recept dovoljan je za šest porcija. Servirajte s malo šlaga na kremi i jagodom, malinom ili keksom na vrhu i vaš Zabaglione je gotov. Dobar tek!
https://www.theidearoom.net/italian-zabaglione-recipe/
Sastojci:
- 6 žumanjka
- pola šalice šećera
- 3/4 šalice Marsala vina (desertno vino, prošek, vermut)
- 1 žličica naribane limunove korice
- cimet u prahu
- ekstrakt vanilije
- 1 šalica šlaga
- Jagode, maline ili keksi
Priprema:
U posudu od nehrđajućeg čelika stavite žumanjke i šećer, lagano razmutite te im dodajte naribanu koricu limuna, prstohvat cimeta i jednu kap ekstrakta vanilije. U smjesu ulijte Marsala vino ili neku zamjenu za njega poput nekog drugog desertnog vina, prošeka, vermuta ili porta. Lonac napunite do pola s vodom, pustite da voda zakuha, a zatim smanjite vatru i na njega stavite posutu sa smjesom od jaja i vinom. Pazite da posuda ne dira vodu, te lagano pjenjačom mutite smjesu dok ne dobijete svijetlo žutu pjenastu kremu. Nastavite mutiti još 10 minuta dok se smjesa ne utrostruči i postane još svjetlija. Što je dulje kuhate na pari to će biti gušća. Tako da onu malo rjeđu možete upotrijebiti i kao punjenje za pite i torte, a gušću kao samostalni desert.blog.blueapron.com
In this article:desert, desertno vino, jaja, jednostavan recept, keks, krema, liker od jaja, marsala vino, prošek, slastica, Zabaglione

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login