Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Hrani dodajte začine i mršavite

Želite li ubrzati metabolizam, u hranu dodajte začine!

Znate li da muškarci imaju brži metabolizam od žena jer imaju više mišićne mase? Mišićna masa im pomaže u sagorijevanju kalorija. Žensko tijelo zadržava više masnoća, što je posve prirodno zbog procesa u tijelu koji će nastati tijekom trudnoće.

Do debljanja dolazi ako se počinje unositi više kalorija nego što je tijelu potrebno.

Metabolizam ili izmjena tvari je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju u živom organizmu kako bi održali život. Metabolizam je količina energije, odnosno kalorija, potrebnih našem tijelu na dnevnoj bazi.

Oko 70% energije koristi se za osnovne funkcije, poput disanja i cirkulacije krvi, 20% koristi se za tjelesnu aktivnost dok preostalih 10% pomaže u probavljanju hrane koju jedemo.

Želite li ubrzati metabolizam, u hranu dodajte začine!

Ranija znanstvena istraživanja pokazala su kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprečavanju debljanja, ali je većini osoba njihov okus preintenzivan. Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici vjeruju da cimet može biti „hladnija“ alternativa.

U istraživanju provedenom u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Kapsaicin biljkama daje ljutinu, ali i brojne blagodati za zdravlje. Nalazi se u svježim, sušenim ili mljevenim ljutim papričicama (poput kajenskih, jalapeno i drugim).

Ljute papričice su još u davnim vremenima koristili Korejci, Indijci, Japanci i Kinezi u svojoj tradicionalnoj medicini kod problema s probavom i cirkulacijom.

klinčić, cimet, anis

Ekstrakt čili papričice i ekstrakt cimeta

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu.

Ljuti okus kapsaicina potiče stvaranje topline u organizmu, što je poznato kao proces termogeneze. Taj proces zahtijeva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage.

Nekoliko je studija pokazalo da kapsaicin smanjuje apetit, odnosno pridonosi ravnoteži između osjećaja gladi i sitosti, pa je stoga dobar za one koji žele smršavjeti.

Osobama koje su sklone prejedanju savjetuje se kao predjelo pojesti salatu s dodatkom čili papričice.

Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja.

Ne propustite

Budi fit

Imate li problema s pretjeranom željom za hranom što poništava vaše zdrave prehrambene navike?

Gastronomija

Donosimo deset namirnica koje pomažu u smanjenju apetita i uz koje se lakše mršavi.

Brinimo jedna o drugoj

Zahvaljujući svom sastavu trešnje vam mogu pomoći u nastojanju da usporite pojavu znakova starenja kao što su bore, celulit, suhoća kože i kose i...

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.