Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zagospodarite vlastitim umom 

Nevjerojatna je činjenica da prosječna osoba tijekom samo jednog dana ima oko 70 tisuća misli.

Od pamtivijeka je čovjek tražio načine kako obuzdati svoj, poput vrtloga nemiran, um. Neki su u tome uspjeli pomnim proučavanjem samih sebe i obrazaca vlastitog uma, neki zahvaljujući višegodišnjoj meditaciji ili vježbama disanja.

Mnogi provedu cijeli život, a da se nikada i ne pokušaju osloboditi njegovih čvrstih okova. Um, naime, može biti naš najbolji prijatelj, ali i najgori neprijatelj. On je istovremeno najmoćniji i najrazorniji alat kojim raspolažemo, stoga je jako važno znati njime upravljati, piše Alternativa za vas.

Nevjerojatna je činjenica da prosječna osoba tijekom samo jednog dana ima oko 70 tisuća misli. Ako su te misli uglavnom destruktivne, samooptužujuće, nesnošljive, obeshrabrujuće, i naš je život upravo takav. No, ako su vaše misli ohrabrujuće, ugodne i suosjećajne, vi ste sretna osoba. Naučite kako to postati!

Promatrajte vlastite misli i birajte one kojima ćete vjerovati

Za početak, promatrajte kako vaš um funkcionira. Budite pozorni i budni, znatiželjni iznutra. Sjedite u tišini, osluškujte i promatrajte misli, koje poput oblaka plove vašim umom. Primijetite obrazac – koje životne situacije su najčešći okidač za negativne misli i koje su misli za vas najdestruktivnije.

Neko vrijeme budite samo u ulozi promatrača i nijednoj misli, osobito onoj negativnoj, nemojte pridavati važnost. To znači da se nećete ponašati onako kako vam ta misao nalaže. Distancirat ćete se od nje i zamislit ćete kao da je promatrate odozgo ili kao da se ona javlja nekom drugom, a ne vama. 

Promatrajte što se događa kada se negativna misao pojavi i pratite tjelesne senzacije. Očito je da misao – ako povjerujete u nju – budi i određenu emociju i obratno – emocija za sobom vuče nove slične misli.

Primjerice, misao „Mrzim tog čovjeka!“ u vama će probuditi emociju mržnje i vaše će se tijelo početi stiskati i grčiti. Fizički doslovno postajete ta misao – tolika je njezina snaga kada je nahranite svojim vjerovanjem.

Što je neka misao snažnijeg negativnog naboja, to se i intenzivnije negativno odražava na vaše fizičko zdravlje. Mržnja i ljutnja stvaraju bolesti u vašem tijelu. Mržnja koju osjećate isključivo šteti vama jer se taj osjećaj širi kroz svaku stanicu u vašem tijelu. Stoga, prestanite vjerovati u loše misli jer su beskorisne i opasne za vaše zdravlje.

Možete u sve unijeti i dozu humora – vizualizirajte svoje iskrivljeno lice i stisnute oči i usnice, i nećete moći odoljeti – sami sebi počet ćete se smijati.   

Nakon što neko vrijeme promatrate misli, svjesno preuzmite kormilo. Podignite razinu budnosti i čekirajte svaku novu „sumnjivu“ misao koja vam se učestalo javlja – umjesto da automatski povjerujete u njenu poruku, promislite o tome je li vam ona uopće korisna, u kojem vas smjeru vodi, kako se zbog nje osjećate i kako se ona odražava na vaše psihofizičko zdravlje.

Što više budete promatrali obrasce svojeg uma i što manje budete vjerovali u određene negativne misli, primijetit ćete nešto fantastično – one će se sve rjeđe pojavljivati jer se više neće imati čime hraniti. To, naravno, ne znači da ćete ih se zauvijek riješiti, ali će se takve misli znatno prorijediti, a kad se i pojave, neće imati na vas nikakav utjecaj.

Zaustavite vlak negativnih misli i duboko dišite – 90 sekundi

Još nešto možete učiniti kako biste pritegnuli uzde vlastitog uma. Čim naslutite da vas počinje obuzimati oluja negativnih misli, svjesno zastanite i recite „Stop! Stop! Stop!“ Zatim se umirite i počnite duboko disati zatvorenih očiju tijekom 90 sekundi. Kada pažnju usmjerite isključivo na disanje, trenutačno ćete se distancirati od vlastitih negativnih misli.

Istraživanja su, naime, pokazala da je potrebno oko 90 sekundi da bi neurokemijski okidači u mozgu izblijedjeli te da bi se um potpuno umirio.

pozitivne misli

Ignorirajte unutarnjeg kritičara – to je samo glas vašeg vječno nezadovoljnog ega

Uvedete li naviku promatranja vlastitih misli, sigurno ćete primijetiti da vašim umom najviše vlada jedan fantom – unutarnji kritičar. To je onaj dio vas koji apsolutno nikada ničim nije zadovoljan. To je unutarnji glas koji se neprestano tuži na obiteljsku situaciju, rođake, kolege, vrijeme, financije, situaciju u državi i svijetu, i koji vam predbacuje što niste „ljepši, bolji, pametniji i uspješniji.“

Vjerujte, što god vi učinili, taj dio vašeg uma nikada ne bi ni bio zadovoljan. To je perfekcionist bez pokrića. Čim prepoznate njegov glas u sebi, jednostavno ga ignorirajte. Možete pokušati i ovo: pozdravite ga, zahvalite mu što je sve vrijeme bio s vama i recite mu da vam više nije potreban.

Misli koje vam „isporučuje“ vaš unutarnji kritičar također možete i preformulirati. Primjerice, misao „Tako sam lijena i beskorisna“ možete pretvoriti u „Treba mi malo vremena da se odmorim prije nego što dovršim svoj zadatak“. Kad god idući put čujete ovaj optužujući glas, nasmiješite se, preformulirajte misao (ili je ignorirajte), a onda pozornost usmjerite na sljedeći zadatak, ma kako nevažan bio za vašeg unutarnjeg kritičara.

Otpustite zabrinutost i tjeskobu

Osim glasa koji stalno kritizira, sigurno ste primijetili da postoji i onaj dio vas koji je stalno zbog nečeg zabrinut, bilo da se radi o vašem zdravlju ili zdravlju vaše obitelji, financijskoj neizvjesnosti, budućnosti planeta i sl.

To je glas vašeg ega koji strahuje zbog vlastite budućnosti i koji u vama stvara intenzivnu tjeskobu. Vežete li se uz taj strah, vaša će tjeskoba postati dugotrajna, a to će se negativno odraziti na mentalno i fizičko zdravlje te vas može odvesti i u depresiju.

Fizički simptomi tjeskobe su ubrzan srčani ritam, povišeni tlak, plitko disanje i mišićna napetost. Čim osjetite da se u vas uvlači strah i tjeskoba, svjesno počnite opuštati tijelo, zatvorite oči te polako i duboko dišite. Sjetite se da u stvarnom životu postoji samo sadašnjost, prošlost „živi“ još samo u sjećanju, a budućnost možete samo zamišljati.

Što treba biti, bit će, a mnogi se strahovi nikada ne ostvare. Stoga, živite spokojno iz trenutka u trenutak, ne razmišljajući o sutrašnjici.

Svaki put kada primijetite tjeskobne misli, počnite duboko disati i usmjerite svu pažnju na disanje. Ili  recite „Stop! Takve misli meni nisu potrebne!“. Zamijenite ih mislima zahvalnosti, primjerice: „Što god mi život donese, bit ću zahvalan na tome jer ću iz toga nešto naučiti i postati bolja osoba.“ Sve ono što se u početku činilo kao promašaj ili poraz samo je još jedna u nizu životnih lekcija. Promatrajte život na takav način i vaše će tjeskobne misli početi blijedjeti i nestajati same od sebe.

Zabrinutost se rađa iz straha, a strah je osjećaj koji je suprotan ljubavi. Ako ne živite iz ljubavi, vama upravlja strah, odnosno uplašeni ego koji strahuje za svoje postojanje. Umjesto ega i straha, radije birajte ljubav – ona je neustrašiva i besmrtna!

Stvorite prostor za nove misli i zakoračite u harmoničan život

Promatranjem vlastitih mentalnih obrazaca i preformuliranjem negativnih misli polako ćete početi preuzimati kontrolu na vlastitim umom. Neuroni u vašem mozgu oblikovat će drukčije mreže i uzorke i vi se više nećete moći vratiti starom načinu razmišljanja. Zahvaljujući neuroplastičnosti mozga, vi možete itekako mijenjati svoj mentalni sklop i način razmišljanja i postati doslovno – nova osoba.

Zahvaljujući budnosti i praćenju misli, vaš prefrontalni korteks, dio mozga koji je zadužen za planiranje i svakodnevne zadatke, s vremenom će utišati buku negativnih emocija i strahova za koje je zadužena amigdala.

Iz kaosa vaš će se život početi pomicati prema harmoniji. U konačnici vaš je život kreacija vašeg uma, stoga je važno da svjesno upravljate svojim „divljim konjima“. Ponekad je potrebno čvrsto povući uzde, a ponekad ih treba i malo olabaviti te svemu pristupiti s dozom humora.

Ne propustite

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Duh i tijelo

U današnjem digitalnom svijetu svakodnevno preplavljujemo svoj mozak prevelikim količinama dopamina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.