Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zagrizite u plodove otoka

Sajam "Hrvatski otočni proizvod" prepun je delicija.

Blagodati hrvatskih otoka nalaze se na trgu Bana Jelačića u Zagrebu – maslinova ulja, vina, rakije, ukusni sirevi te ini ljekoviti proizvodi naše zemlje izloženi su na sajmu „Hrvatski otočni proizvod“.

Svaki otok nudi svoju posebnost. Tako ćete na štandu otoka Raba naći slatke otočke proizvode. Nudi vam se ukusna „Rapska torta“ od prhkog tijesta te kolačići autohtonog naziva „Muštaćoni“.

Na drugom štandu otoka Raba je lavanda. Različiti ljekoviti i mirisni proizvodi koje ova biljka može ponuditi poput sapuna, mirisa, soli i ulja.

Griz smokve, miris lavande i kap vina!


Dugi otok je otok sira i maslinovog ulja. Ipak, moguće je kombinirati jedno s drugim.

– Sir se suši te se nakon toga stavlja u maslinovo ulje. Poprimi posebnu aromu te je ukusan i zdrav,- govori proizvođač Nikica Žanpera.

On također i proizvodi „Cantarion“. Za one koji žele znati više to je ljekovita mješavina koja pomaže pri smirenju kože kod opeklina. Sastoji se od gospine trave koja daje specifičnu crvenkastu boju i maslinovog ulja.

Na štandu južnih hrvatskih otoka, Visa i Hvara, široka je ponuda vina i maslinovih ulja ekološki proizvedenih. S Visa dolazi i poslastica zvana „Hib“ koji se radi od smokava i koromača. Sve to zalijete domaćom rakijom!

"Ovčje ludorije"


 Na štandu najvećeg hrvatskog otoka Cresa možete naći proizvode od vune. Udruga „Ruta“ pokrenula projekte kojima nastoji potaknuti rješavanje problema odbačene vune u prirodi.

– Vuna se obrađuje tehnikom filcanja. Tvrdi materijal ili filc dobiva se tako da se vuna moči vodom i sapunom a zatim gnječi, kaže Vesna Jakić iz Rute.

Oni od vune izrađuju torbice, papuče, igračke. Također provode projekte poput „Ovčjih ludorija“. To je kreativna radionica koja popularizira rad s vunom među djecom i mladima.

Maslinom protiv umora

Za kraj možete posjetiti raznolike sapune koji se proizvode od maslina sa Brača. Kombinacija maslina i različitih biljki pomažu primjerice pri uklanjanju umora, stresa ili pri čišćenju kože.

Prolazeći štandovima koji simboliziraju bisere našega Jadrana možemo uživati u primamljivim okusima i mirisima plodova.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Hrvatska, s nekoliko prepoznatljivih vinskih regija, preko 130 autohtonih sorti vinove loze i brojnim individualnim vinarima, uzbudljiva je destinacija za sve ljubitelje vina.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj vina ili to tek namjeravate postati u vašoj kolekciji obavezno se trebaju naći moćna crna vina linije Miraz, slavonskog proizvođača Feravina....

Događanja

Dalmacija Wine Expo 2015. održat će se 24. i 25.04. 2015. godine u Splitu – hotel Radisson Blu te 01. i 02.05.2015. u Makarskoj....

Gastronomija

Petra Jelenić i Tea Mamut slatke zvijezde 2. Hrvatskog festivala hrane i vina

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.