Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Zašto je kava dobra za zdravlje?

5 razloga zbog kojih i dalje možete uživati u jutarnjim kavicama.

Volimo kavu, posebice onu jutarnju i mirisnu. Ipak, često se brinemo o lošim učincima na zdravlje, tog crnog ukusnog napitka. Ali kako nije zlato sve što sja, nije ni kava utoliko loša. Evo nekoliko razloga zašto je kava dobra za zdravlje.

1. Štiti srce

Ako umjereno pijete kavu, od jedne do tri šalice dnevno ona potiče pravilan rad srca i smanjuje tlak. Izrazit je antioksidans te je zbog toga dobrodošla u prehrani i borbi protiv začepljenja krvnih žila.2. Utječe na pojavu dijabetesa


Zbog antioksidativnog djelovanja kava regulira šećer u krvi. Stanice su osjetljivije na inzulin te uživatelji kave imaju manju mogućnost oboljenja od dijabetesa tipa 2.

3. Sprečava bolesti jetra

Posljednja istraživanja u medicini pokazala su kako kava sprečava određene bolesti jetre. Jedna analiza je potvrdila da ispijanje dvije kave dnevno smanjuje rak jetre za 34%.

4. Rad mozga

Ako pijete između jedne i pet šalica kave na dan pozitivno utječete na rad mozga te smanjujete pojavu Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Kava također potiče bolji rad neurotransmitera i samim tim jača kognitivnu funkciju mozga.5. Pomaže kod glavobolje


Nije sigurno koliko je kofeina dovoljno kako bi prestala glavobolja ali šalica jake kave mogla bi pomoći pri smanjenju boli. Također, kava sprečava pojavu glavobolje te ranih oblika migrene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Osim što će vas na dulje staze napuniti energijom, ti napitci će vaš organizam opskrbiti i zdravim nutrijentima.

Gastronomija

Što kažete na kave s aromom sočne maline i pečenog lješnjaka?

Gastronomija

Za 160. godišnjicu osnivanja tvrtka Julius Meinl predstavila je najfiniju bečku kavu 1862 Vienna s nagrađivanom recepturom.

Gastronomija

Druženje uz vruću šalicu kave i božićne kolačiće, topli zagrljaji, želje i smijeh najljepši su kada se osjeti atmosfera lampica i čarobnih blagdanskih aroma.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.