Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Zašto jesti grožđice?

Grožđice su cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava, a njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani.

Možemo ih grickati ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih. Možete ih dodavati u jutarnje pahuljice ili smoothieje, salate, tijesta, umake ili pripremati s njima zdrave energetske pločice. Mogu zamijeniti šećer, a nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suhog voća. Grožđice su cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava, a njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani.

Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima. Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba. Danas su najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamjena za slatkiše.

Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna ljekovita svojstva.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim djelovanjem

Grožđice su izvrstan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama grožđica sadrži:

  • 299 kalorija
  • 79,8 grama ugljikohidrata
  • 3 grama proteina
  • 0,5 grama masti
  • 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe)

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i kolesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, te poboljšavaju probavu.

Grožđice su idealne za sportaše kojima je potrebna energija. Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svim dobnim skupinama. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu nadoknaditi potrebne vitamine i minerale.

Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u liječenju anemije.

Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Djeluju antiupalno i antikancerogeno

Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol – polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno djelovanje, a ujedno smanjuje i kolesterol.

Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog crijeva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alzheimerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim žilama), a potiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne žile.

Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima – antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila

Redovita konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog tlaka.

Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, no najsnažnije djelovanje se pripisuje visokoj razinikalija – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalija.

Kalij je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih žila i krvni tlak.

Reguliraju šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i reguliraju njegove razine, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa.

Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osjećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štite zdravlje očiju

Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. Štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte.

U njima je prisutan i vitamin A koji je također izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obiju kiselosti je želudac.

Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka.

Kalij i magnezij iz grožđica su vrlo učinkoviti u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i reguliranju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcij i bor, prisutni u grožđicama,važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija. Osobito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti.  Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne cakline.

Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i krhanja.

Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.

Izvor: Alternativa za vas

Više

Savjeti stručnjaka

Dobro je da bilo kada pojedete voće i ne morate se držati ovog isključivog principa, jer nema doba dana kada se nešto apsorbira bolje...

Savjeti stručnjaka

Bijeli šećer kao kemijska supstanca, osim što nema nikakvih nutritivnih vrijednosti, u velikim količinama može biti štetan po čovjekovo zdravlje

Duh i tijelo

Ako ste odlučni, šećerni detoks možete napraviti tako da se već prvog dana odreknete sve hrane koja ga sadrži.

Zdravstveni karton

Karijes, kao najraširenija bolest najčešći je razlog posjeta stomatologu neovisno kojoj dobnoj skupini pripadate.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.