Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
njega tijela
njega tijela

Duh i tijelo

Zašto vas bole leđa?

5 razloga za neopisivu bol u leđima kao rezultat suvremenog življenja.

Svako vrijeme nosi svoje razloge zbog kojih se pojavljuje bol u leđima. Prije je to bio rad u polju, a danas je to rad za računalom. Po posljednjim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije 8 od 10 osoba ima bolnih problema s leđima. Pogledajte koje su to stvari koje prakticiramo zbog kojih patimo od leđobolje, pa ako se i sami prepoznate u pojedinima – promijenite nešto i učinite uslugu vašim leđima. 1. Torbica, torba, torbetina U prošlosti su torbe bile puno manje jer smo manje kupovali, manje stvari nam je bilo općenito potrebno, te smo uspijevali sve sitnice potrpati u malu torbu, što naravno više nije slučaj. Danas nam sve što ubacimo u torbu “nužno treba”, od parfema, kemijske olovke, maramice, planera pa sve do mini laptopa. Nije ni čudo da nas leđa bole jer po cijele dane vucaramo velike i preteške torbe. Zato – napravite reviziju potrebnih stvari te samo stvarno ono neophodno stavite u torbu. Leđa će vam biti zahvalna. 2. Krive cipele U cipelama na visoku petu noga se nalazi u neprirodnom položaju te zbog toga dolazi do nestabilnosti, boli u koljenima i leđima. Ipak, i u niskim cipelama (primjerice balerinkama), osobe koje inače imaju problema s nepravilnim držanjem, mogu osjetiti bol u leđima, jer, za razliku od cipela s visokom petom, ništa ih ne “tjera” da se isprave, te često hodaju pogrbljeno. Pronađite odgovarajuću ugodnu obuću. 3. Moderna tehnologija Ako ste na poslu za računalom i nemate odgovarajuću i kvalitetnu stolicu patit će vam donji dio leđa. A gornji dio te vrat će vas pak boljeti zbog čestog naginjanja dok tipkate na mobitel. Iako vam se čini da malo vremena provodite razgovarajući putem mobitela ili tipkajući poruke, to činite puno puta na dan, i zapravo previše vremena “visite” nad aparatom i tako se pogrbljujete. Pokušajte tipkati u drugačijem položaju. 4. Pogrešan grudnjak Žene koje imaju veće grudi često se susreću s problemom boli u leđima. Kako bi doskočili možebitnoj boli odaberite čvršći grudnjak s košaricama te jakim naramenicama. Naravno tu postoji i onaj psihološki segment – ne morate se sramiti velikih grudiju, pubertet je prošao. Ponosno istaknite grudi i zaboravite na neugodno i neugledno pogrbljivanje. 5.Stres Ako dnevni raspored nije baš izrazito drag i mio prema vama – potencijalni stres će se među ostalim problemima očitovati i kroz bol u leđima. Naime, kako bi se mišići trebali napinjati i opuštati ako su kod vas zgrčeni – doći će do boli. Hormon kortizol koji se izlučuje u stresnim situacijama može dovesti do upale mišića, zato pokušajte se što više opuštati, koliko god vam dan bio stresan.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Povodom Dana planeta Zemlje, razgovaramo o tome što možemo učiniti kako bismo pomogli našem planetu da ozdravi.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Duh i tijelo

Yerkes-Dodsonov zakon definirali su davne 1908. godine psiholozi Robert M. Yerkes i John Dillingham Dodson, a kaže da premalo uzbuđenja (stresa) vodi u dosadu...

Seks

Neki su ljudi potpuno nezainteresirani za seks, čak i ako su zaljubljeni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.