Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Vaše priče

Zatvor za ženu u hlačama

"Hmm…Suknju… Ili, ipak, ovu haljinu…. Ne… Hlače! Da, baš ću obući te hlače!"

Opisana dvojba žene obično je praktične ili modne prirode, nikako i nikada – političke. Ili bar ne bi trebala biti u 21. stoljeću.

Ne i za 30-togodišnju Sudanku, novinarku, Lubnu Ahmed al-Hussein. Nju je njezina odluka da te večeri obuče hlače, na kraju stajala jednomjesečne zatvorske kazne. Na kraju.

Početak je odluka Lubne al-Hussein, u tom trenutku djelatnice Ujedinjenih naroda, da na srpanjsku zabavu u Kartumu odjene – zelene hlače. Tamo je, na toj zabavi, uhićena. Ona i još 12 žena u hlačama, i zakazano im je suđenje.

E sad, pojavio se problem, čak i sa sudanske čistunske vlasti. Okrivljena Lubna al-Hussein je, kao zaposlenica UN-a, imala imunitet, pa joj se nije moglo tako lako suditi. No, pojavljujući se na suđenju u istim zelenim hlačama, Lubna al-Hussein dala je otkaz UN-u kako bi bila – osuđena. Točnije, nastavila se boriti protiv postojećeg sudanskog, islamističkog ,pazi sad, "Zakona o pristojnosti“ koji nije prvi puta primijenjen.

Proteklih godina zbog nepoštivanja Zakona, dakle zbog "nepristojnosti, pokvarenosti“, to su naime izrazi koje koristi vlada u Kartumu, tisuće žena već su uhićene, suđene i osuđene, uglavnom na – bičevanje.

Tako je i Lubna al-Hussein, nakon suđenja praćenog neredima, ranjenim ženama, u hlačama, uhićenim ženama, u hlačama, osuđena prema čl. 152 sudanskog Krivičnog zakona na – 40 udaraca bičem. Neke od "okrivljenih“, uhićenih s njom, priznavši "krivnju“, prošle su s "lakšom kaznom“ od – 10 udaraca bičem.Cijeli blog pročitajte na www.bankamagazine.hr.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Inovativne Farm To Face Sheet maske, koje se mogu koristiti samostalno ili uz UFO 2 uređaj.

Beauty report

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Zdravstveni karton

Sve više žena pridaje pažnju sastavu proizvoda koje koriste, pa tako i higijenskih uložaka.

Zanimljivosti

Novo izdanje Ženske priče održat će se uklubu hrvatskih glazbenika SAX! 

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.