Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Zaustavite ispadanje kose

Odrecite se rigoroznih dijeta i opskrbite organizam kvalitetnim namirnicama.


U posljednje vrijeme nekoliko mi se čitateljica požalilo na pojačano ispadanje kose. Riječ je, najčešće, o prolaznom i relativno lako rješivom problemu, no potraje li drastičnije ispadanje dulje od mjesec dana, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Gubitak 50 do 100 vlasi na dan posve je normalna pojava jer kosa se svakodnevno prirodno obnavlja. Dlake rastu iz folikula, koji se nalazi u korijenu vlasi i zaslužan je za opskrbu kose hranjivim tvarima. Sam rast dlake odvija se u tri faze: faza aktivnog rasta traje dvije do šest godina, nakon čega slijedi dva do tri tjedna mirovanja te tromjesečna faza ispadanja kose tijekom koje stara vlas ustupa mjesto novoj. Ciklus rasta razlikuje se od osobe do osobe i što je kraći, kosa se češće obnavlja.

Uzroci ispadanja kose

Pojačano ispadanje kose posljedica je poremećaja funkcije folikula dlake dok se nalazi u fazi aktivnog rasta. Najčešći uzroci su bolesti štitnjače, prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula, infekcije, alergije te manjak određenih vitamina (ponajprije B, A i C) i minerala, a ispadanje zbog navedenih razloga uglavnom prestaje nakon što se u organizmu uspostavi ravnoteža. Kosa može ispadati i zbog nepravilne njege, prečestog vezanja u rep i prevrućeg zraka iz sušila.

Ozbiljniji problem je androgena alopecija, odnosno postupni gubitak kose zbog utjecaja muških spolnih hormona, prije svega testosterona. Važno je potražiti stručnu pomoć jer primjena bilo kakvih lijekova na svoju ruku može dovesti do pojačanog rasta dlaka na neželjenim mjestima.

Veoma neugodan, ali na sreću prolazan poremećaj je tzv. alopecija areata. Riječ je o iznenadnom ispadanju kose na jednom ili više okruglih područja. Iako uzrok nije točno utvrđen, vjeruje se da je riječ o poremećaju imunološkog sustava. U čak 90 posto slučajeva kosa ponovno naraste za manje od godinu dana.

Što učiniti?


Zdrava kosa odraz je općeg zdravlja organizma, a pojačano ispadanje jasan je pokazatelj da nešto nije u redu. Stoga je važno na vrijeme otkriti i ukloniti uzrok. Nedostatak željeza ili cinka uzrokuju ispadanje kose, dok deficit bakra utječe na njezinu strukturu, zbog čega kosa postaje lomljiva. Vitamin A bitan je za rast i razvoj stanica, no treba biti oprezan s dozama jer pretjeran unos može polučiti kontraefekt. Vitamini C i E, pak, pospješuju cirkulaciju i prijenos hranjivih tvari do korijena dlake.

Dakle, ono što možete poduzeti odmah jest odreći se rigoroznih dijeta i opskrbiti organizam kvalitetnim namirnicama. Osim toga, masažom vlasišta možete stabilizirati rad lojnih žlijezda, ali i omogućiti prijenos krvi, kisika i hranjivih tvari do korijena dlake, dok će tjelesna aktivnost i dovoljno sna eliminirati negativne posljedice stresa.

www.frizeraj.hr

CIK-CAK by FRIZERAJ
PITANJA I ODGOVORI
HAIR MAKE OVER


Frizerski studio Frizeraj autor je savjetnika na She.hr pod nazivom "Cik-cak".
Svakog četvrtka možete pratiti novosti vezane uz njegu kose i vlasišta, doznati više o aktualnim frizerskim trendovima, ali najbitnije – možete se aktivno uključiti u dijalog i pitati Natašu sve što vas zanima vezano uz tematiku. Nataša će svaki tjedan odabrati jednu čitateljicu i odgovoriti na njeno pitanje.

Bez ustručavanja pitajte sve što vas zanima. Pitanja, a i slike ako želite što konkretniji odgovor, šaljite na adresu [email protected], obavezno s naslovom poruke FRIZERAJ.

Jednom mjesečno frizerski studio Frizeraj odabrat će jednu čitateljicu i pokloniti joj frizerski MAKE OVER koji će She.hr popratiti reportažnim tekstom, fotografijama i videoprilogom. Sve čitateljice koje uz pitanja pošalju i fotografiju ulaze u izbor za mjesečnu nagradnu igru.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Za vas smo istražili što sve trebate znati o pravilnoj upotrebi balzama i maski za kosu nakon ljetnih oštećenja.

Beauty report

Herbal Essences poziva vas i vašu kosu da uživate u luksuznom iskustvu jer nova kolekcija za njegu kose s neodoljivim mirisima hrani kosu i...

Beauty report

Renomirani salon Evelin, od nedavno se nalazi na novoj i atraktivnijoj lokaciji, konkretnije u zagrebačkoj Ilici 128.

Duh i tijelo

Budući da je upravo stres glavni okidač za bolesti štitnjače, općenito se preporučuje izvođenje asana koje imaju relaksirajući učinak.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.