Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zdrava, neobična i fina, artičoka je prva dama proljeća

Artičoka je izuzetno ljekovita biljka te se odavnina koristi u medicini. Zdravo je i gorko lišće i slatko srce artičoke

Ova ekscentrična povrtna diva dozrijeva krajem ožujka, a u njezinim čarima možete uživati do lipnja. Obožavali su je stari Rimljani, ne samo zato što im je bila ukusna, već i zbog toga što se vjerovalo da će, budu li je jeli, imati muške potomke. Osim toga, artičoka je bila i ostala na glasu kao snažan afrodizijak. No, hajdemo izaći iz spavaće sobe..

Artičoka čuva crijeva i mozak

Ovaj jestivi cvijet sadrži visok udio inulina, vrste prebiotičkih vlakana, potiče rast korisnih crijevnih bakterija, čime se poboljšava zdravlje crijeva. Zdrava crijeva temelj su jakog imuniteta, a novija znanstvena saznanja pokazuju da čuvaju i mozak, pospješuju kognitivne funkcije te smanjuju rizik od razvoja demencije. 

Artičoka za detoks i zdravlje jetre

Osim dobrobiti za crijeva, pokazalo se da artičoke imaju hepatoprotektivni učinak. Potiču rad jetre i lučenje žuči. 

Studija iz 2016., objavljena u International Journal of Hepatology pokazala je da 2700 mg ekstrakta artičoke koji se uzima dnevno, smanjuje jetrene enzime kod odraslih osoba s uznapredovalom bolesti nealkoholne masne jetre.

Visoki krvni tlak, srce i krvne žile

Artičoka pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka koji se zbog izostanka simptoma smatra tihim ubojicom. Ekstrakt lišća artičoke djeluje slično statinima koji se koriste za liječenje visokog kolesterola. Statini djeluju tako da blokiraju enzim koji igra ulogu u proizvodnji kolesterola. Artičoke sadrže i flavonoide koji preveniraju aterosklerozu (otvrdnjivanje arterija) i bolesti srca.

Concept of healthy food with artichoke plant
Mršavljenje

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients objavila je da je ekstrakt lišća artičoke “izbrisao” posljedice metaboličkog sindroma, uključujući nakupine sala oko struka i visoku razinu šećera u krvi, kod pretilih štakora koji su bili hranjeni visokokaloričnom i masnom hranom.

Iako još nije provedeno slično istraživanje na ljudima, odavnina se artičoka koristi kao pomoć pri mršavljenju, ali i kao sjajan čistač organizma. Dozrijeva u proljeće, pravo vrijeme za detoks. Artičoka ima jako malo kalorija, s druge strane obiluje vlaknima koja nas dugo drže sitima i potiču probavu. 

Sada kada smo naveli dobrobiti artičoke, vrijeme je i da pripremimo jedno od najpopularnijih jela uz našu obalu – punjene artičoke s bobom na dalmatinski. Recept donosimo u nastavku.

Sastojci za punjene artičoke za dvije osobe
  • 4 artičoke
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • 3-4 režnja češnjaka
  • list peršina
  • 400 grama mladog boba
  • 100 grama graška
  • dcl maslinovog ulja
  • 2 dcl bijelog vina
  • sol i papar
  • sok polovice limuna
Postupak

Izaberite čvrste artičoke kojima listovi još nisu otvoreni, odrežite vrh (kao da skidate poklopac) i uklonite tvrde, tamnije listove.

Namočite artičoke u vodi s limunom, ostavite ih u njoj dok ne pripremite ostalo. Na ovaj način spriječit ćete oksidaciju i artičoke neće pocrnjeti.

Usitnite češnjak i peršin, pomiješajte ih s krušnim mrvicama, posolite, popaprite te smjesom napunite artičoke. Punite ih između latica. Sada artičoke smjestite u posudu u kojoj ćete ih kuhati pa svaki od njih zalijte maslinovim uljem.

Ako vam je ostalo smjese za punjenje, pospite po artičokama. Podlijte ih bijelim vinom, pustite da ispari pa ulijte vodu do ruba artičoka. Dodajte bob i grašak, poklopite na pola pa kuhajte na laganoj vatri nešto manje od sat vremena.

Kada su kuhane, artičoke su mekane, a oko njih stvorit će se gusti aromatični umak od mrvica, češnjaka i peršina. Još samo kriška kruha i imate pravu proljetnu gozbu. Dobar tek!

Ne propustite

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.