Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pixabay.com

Istaknuto

Zdrave oznake na proizvodima – što one točno znače

Donosimo popis zdravih oznaka i njihovo značenje.

Znamo da su etike i slike na ambalaži tu da na privuku pažnju, čak i da nas uvjere vas kako je proizvod zdrav.

Donosimo popis najčešćih takvih oznaka i objašnjenja što one zapravo znače:

Light ili lagano – proizvodi koji su tvornički obrađeni da bi se u njima smanjio udio masnoća i broj kalorija. Neki su jednostavno razrijeđeni vodom. Pažljivo provjerite da nije nešto dodano, poput šećera.

Multi cjeloviti proizvod – ovo zvuči vrlo zdravo, no vjerojatno to znači kako proizvod sadrži više od jedne vrste žitarica. Ako na proizvodu nije jasno napisano da sadrži samo integralne žitarice velika je vjerojatnost da su sastojci tvornički prerađeni.

Prirodno – ne treba nužno značiti kako se u proizvodu nalazi išta prirodno. To samo znači kako je upotrebljen prirodan izvor (na primjer, jabuke ili riža) kao jedna od sirovina.

Organsko – oznaka koja jako malo govori o tome da li je proizvod zdrav. Na primjer, organski šećer je i dalje šećer. Samo sastojci čiji je uzgoj potvrđen kao organski uistinu jesu organski.

Bez dodanog šećera – neki su proizvodi sami po sebi bogati šećerom. To ne znači automatski da su zdravi. Moguće je da su u njima dodane nezdrave zamjene za šećer poput aspartama.

Niskokalorično – proizvodi koji sadrže manje kalorija od originalnog proizvoda istog proizvođača. Moguće je da imaju istu količinu kalorija kao regularni proizvod nekog drugog proizvođača.

Malo masnoća – ova oznaka gotovo uvijek znači da je masnoća u proizvodu smanjena pod cijenu dodanog šećera. Budite vrlo oprezni i pročitajte popis sastojaka na poleđini.

Malo ugljikohidrata – dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata u posljednje se vrijeme često spominje kao zdrava. U većini slučajeva ovi proizvodi sadrže prerađene i nekvalitetne sastojke.

Proizvedeno od integralnih žitarica – u proizvodu se vjerojatno nalazi malo integralnih žitarica. Provjerite popis sastojaka i pogledajte na kojem mjestu su žitarice. Ako nisu među prva tri sastojka, tada je njihov udio zanemariv.

Poboljšano i obogaćeno – u osnovi to znači kako su neki nutrijenti dodani proizvodu. Obično se radi o sintetičkim vitaminima. Vitamin D se često dodaje mlijeku.

Bez glutena – ne znači da je zdravo. To jednostavno znači kako proizvod ne sadrži pšenicu, spelt, raž ili ječam. Mnogi prehrambeni proizvodi su bez glutena, ali mogu biti znatno prerađeni i puni nezdravih masnoća i šećera.

S prirodnom aromom voća – prerađena hrana često ima ime po prirodnim sastojcima, poput jogurta od jagoda. Moguće je da u proizvodu nema nimalo voća, već je samo dodan njegov okus.

Nula nezasićenih masnoća – u stvarnosti to znači “manje od 0.5 g nezasićenih masnoća po porciji”. Ako su predviđene porcije vrlo male, proizvod može sadržavati puno nezasićenih masnoća.

Izvor: Altenativa za vas

Ne propustite

Gastronomija

S ovom mahunarkom moguće je napraviti obroke od doručka do večere, a mi smo se danas odlučili skuhati čušpajz od slanutka.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Lubenica je osvježavajuće i niskokalorično voće i odličan borac protiv ljetnih vrućina. Ovo ljeto konzumirajte ju na profinjeniji način- kao sorbet!

Budi fit

Dobre masnoće bitne su u jačanju imunološkog sustava jer apsorbiraju vitamine i nutrijente.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.