Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Zdravlje skriveno u uljima

Dobre masnoće sastavni su dio zdrave i uravnotežene prehrane.

Nisu sve masti štetne za organizam pa tako ni one koje se nalaze u uljima. Dapače, određene vrste bogate su sastojcima koji uvelike mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života i prehrane. Upravo zbog pogrešnog mišljenja o njihovim negativnim svojstvima poneki ljudi apsolutno izbjegavaju konzumiranje ulja, čime više štete svome zdravlju. 

Kako ne bi i dalje bili u zabludi i odbijali konzumaciju namirnica koje nam mogu biti od pomoći, donosimo vam nekoliko informacija o uljima koja se svakako isplati uključiti u prehranu. 

1. Kokosovo ulje

Zbog svoje rasprostranjenosti, glavni je sastojak prehrane u tropskim krajevima. Slovi za jedno od najzdravijih ulja i bogato je laurinskom i kaprinskom kiselinom. Konzumirano hladno pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, a njegova prirodna masnoća štiti jetru i srce, jača imunitet i krvne žile te posjeduje protuupalna svojstva. Konzumiranjem kokosovog ulja dok ste na dijeti, pomoći će vam da prije dođete do željenih rezultata.Kod nas je rasprostranjeniji u preparativnoj kozmetici gdje se njegove blagodati koriste za njegu suhe kože, pri usporavanju procesa starenja kože, umasiran na tjeme potiče bolji rast kose, a uspješan je i u borbi protiv gljivica i virusnih bradavica. Njegova protuupalna svojstva pomažu kod artritisa, gihta, reume, oteklina i bolovima u zglobovima. 

Kokosovo ulje može se nabaviti u obliku ekstra djevičanskog, koje nije termički obrađeno, a odličan je pri čišćenju organizma jer blokira štetan utjecaj otrovnih tvari. 

2. Maslinovo ulje

Mediteranska prehrana slovi za jednu od najzdravijih na svijetu, a to ni ne čudi kada joj je jedan od glavnih sastojaka upravo ulje dobiveno iz ploda masline. Rasprostranjena mu je proizvodnja i upotreba u našim krajevima, a njegova korisna svojstva se uglavnom spominju kod očuvanja zdravlja srca, smanjenja razine kolesterola i prevencije srčanih oboljenja. Konzumiranje maslinovog ulja ujedno poboljšava probavu, štiti od čira na želucu, gastritisa i sprečava nastanak žučnih kamenaca.

3. Sezamovo ulje

Popularno je u azijskoj kuhinji, specifičnog je okusa i sve više pronalazi svoje mjesto u raznim jelima. Pogoduje zdravlju srca, bogato je kalcijem, magnezijem, željezom i polinezasićenim mastima koje pomažu pri pravilnoj apsorpciji masti.Odličan je kao nadopuna posebnoj prehrani kod dijabetičara, štiti bubrege, jača kosti, sprječava nastanak zubnih naslaga i upale desni, izoštrava um i umanjuje simptome depresije.

4. Palmino ulje

Ovo ulje bogato je vitaminom E i karotenom (vitamin A) kojeg u sebi sadrži čak 13 puta više nego mrkva, te ga tako čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta. Baš kao i kokosovo ulje lišeno je transmasnih kiselina i ima visoku točku dimljenja što ga čini odličnim za kuhanje i prženje hrane. 

5. Ulje avokada

Ova vrsta ulja kod nas je skoro pa nepoznata, ali njegova antioksidantska svojstva i činjenica da je snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, čine ga sve popularnijim u prehrani. Fitonutrijenti kojima je bogat čine ga iznimno zdravim i odličnim izborom za zaštitu od bolesti uzrokovanih oksidacijom i u borbi protiv srčanih oboljenja, ali i pri usporavanju procesa starenja.6. Ulje makadamije

U prehrani se koristi za kuhanje i prženje, ali je i odlično za spravljanje salata. Ima nizak udio omega-6 masnih kiselina i relativno visok udio omega-3 masnih kiselina te tako spada u jedno od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju. Oleinska kiselina, tj. omega-9 masna kiselina kojom je bogat, štiti od srčanih oboljenja i korisna je u borbi protiv raka. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Briga o sebi je važna jer je to ključ za pronalaženje ravnoteže kako u nama samima, tako i izvana.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Zanimljivosti

Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Advertisement