Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zdravlje u šalici crnog čaja

Svakodnevno konzumiranje ovog napitka pogoduje vašem organizmu.

Jeste li znali da je poslije vode čaj najomiljeniji napitak na svijetu? O dobrobitima zelenog čaja zasigurno ste čuli već bezbroj puta, međutim manje je poznato da zeleni i crni potječu od grma iste biljkeCamellia sinensi. Bitna razlika među njima je ta da se zbog različitog načina obrade dolazi i do različitih boja samog lišća kod te dvije vrste čaja, a time i okusa spravljenog napitka.

Crni čaj jakog je i osebujnog okusa te sadrži najveći udio teina u sebi koji ga tako čini izvrsnim i zdravim nadomjeskom za kavu. Uvriježeno je mišljenje da je zeleni čaj izvor zdravlja i ljekovitih svojstava, međutim istina je da je crni čaj upravo taj kojeg je preporučljivo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.Izrazito niska kalorijska vrijednost (2 kcl po šalici čaja) čini ga idealnim za održavanje željene težine, a dodate li mu malo mlijeka i smeđeg šećera – napravili ste zdrav i ukusan napitak prepun nutritivnih vrijednosti.

Njegovo umirujuće svojstvo stimulirajuće djeluje na živčani sustav, štiti od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje razinu kolesterola, djeluje antivirusno i antibakterijski, smanjuje intenzitet glavobolje i povećava fizičku izdržljivost.S obzirom na pozitivne učinke ovog ukusnog napitka, preporučljivo ga je piti svakodnevno u razumnim količinama koje ne bi trebale iznositi više od 3 do 4 šalice dnevno. Pripremajte ga tako da nakon što voda proključa, prelijete je preko listića i pustite da odstoji 2-5 minuta, nakon čega ga možete procijediti.Za zdravlje vašeg organizma pokušajte dnevnu dozu kofeina koju ispijate u kavi zamijeniti šalicom crnog čaja. Naime, istraživanja su pokazala da je on pravi saveznik u borbi protiv sveprisutnog stresa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Govorimo o klitorisu. Ženskom organu zaduženom isključivo za seksualno zadovoljstvo!

Budi fit

Ne samo da su datulje veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože.

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.