Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kako smršaviti
kako smršaviti

Budi fit

Zdravstveni krivci za debljanje kod žena

Na dijeti smo, sad ovoj, sad onoj, redovno vježbamo, ali kilogrami stoje. Nesretni smo i gubimo motivaciju te nerijetko odustanemo od svega.

Mnogo je nas sa sličnim problemima. Na dijeti smo, sad ovoj, sad onoj, redovno vježbamo, ali kilogrami stoje. Nesretni smo i gubimo motivaciju te nerijetko odustanemo od svega.

Što bi moglo biti uzrok ovome?

Niz je medicinskih stanja koja obično uzrokuju debljanje, a neka od tih stanja imaju malo ili nimalo simptoma. Zbog toga je dobra ideja napraviti pregled i pretrage krvi ako ste probali provoditi primjerenu prehranu i redovito trenirati, a s ciljem mršavljenja, no rezultat je izostao. Fittness.com.hr pojašnjava uzroke!

Nedovoljno aktivna štitnjača i njezin utjecaj na debljanje

Usporena štitnjača može biti krivac za debljanje, jer je upravo ova žlijezda glavni regulator našeg bazalnog metabolizma, navode Sanyal i sur. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroidizam, autoimuna bolest tijekom koje imunološki sustav napada štitnjaču.

Uz debljanje, drugi simptomi usporednog rada štitnjače uključuju:

  • Suha koža
  • Stalni osjećaj hladnoće
  • Gubitak kose
  • Moždana magla
  • Umor
  • Zatvor
  • Depresija

Depresija

Iako depresija može biti krivac i za debljanje i za mršavljenje, umjerena depresija se češće povezuje s gomilanjem kilograma, navode Fuller i sur.

Depresivne osobe često posežu za hranom kao utjehom. Nakon toga, nakon unosa namirnica punih šećera i praznih kalorija čest je pad motivacije za bilo kakvom aktivnošću. Dodatno, lijekovi za depresiju često doprinose debljanju. Na kraju, kod osoba koje su depresivne, često su povišene razine hormona stresa, a i san je nerijetko jako loš i isprekidan. Dakle, radi se o začaranom krugu koji sa svih strana doprinosi debljanju.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika uzrokovan je viškom androgenih učinka, a mnoge učinke, uključujući debljanje, uzrokuje previše androgena, vrste muškog spolnog hormona, navode Ndefo i sur. Iako i žene imaju androgene u tijelu, žene sa sindromom policističnih jajnika ih imaju previše. Ostali učinci previše androgena uključuju pojačano izbijanje akni i rast dlaka na licu.

Iako ne postoji jedan test koji će otkriti ovo stanje, test krvi, ginekološki pregled i ultrazvuk pomažu u postavljanju dijagnoze. Neki liječnici preporučuju oralne kontraceptive u liječenju sindroma policističnih jajnika, a i mršavljenje će bar donekle pomoći u poboljšanju stanja. Stoga, ako imate neke od navedenih simptoma, svakako posjetite liječnika i odradite potrebnu dijagnostiku.

Apneja pri spavanju

Apneja pri spavanju je skupina ozbiljnih poremećaja spavanja u kojima osoba koja spava opetovano prestane disati (apneja) dovoljno dugo da se smanji količina kisika u krvi i mozgu, a poveća količina ugljikova dioksida, opis je koji stoji u medicinskom priručniku.

Osobe koje boluju od apneje često su umorne tijekom dana. Osim toga, radi se o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje može uzrokovati rast krvnoga tlaka i srčane tegobe, pa je važno ovo stanje što prije dijagnosticirati i liječiti.

Iako je apneja češća kod pretilih ljudi koji imaju veće količine masnoga tkiva u području vrata i prsa, niz je dokaza koji potvrđuju da ovo stanje može i dodatno doprinijeti debljanju. Jedan od razloga jest upravo u tom štetnom djelovanju na kvalitetu sna – kad ne spavate dovoljno, hormoni povezani s apetitom (leptin i grelin) ne vladaju kvalitetno osjećajem gladi. Uz to, kad se umorni i nenaspavani, mala je šansa da ćete poželjeti vježbati.

Lijekovi za liječenje stanja koja uzrokuju debljanje

Mnogi lijekovi često uzrokuju debljanje. Neki od najvjerojatnijih krivaca su steroidi, hormonska nadomjesna terapija, kontracepcijske pilule, antidepresivi, neki lijekovi koji se koriste za kontrolu šećera u krvi, beta-blokatori, lijekovi protiv epileptičnih napada, lijekovi protiv migrene i antihistaminici.

 

Navedena stanja nisu jedina koja mogu biti odgovorna za debljanje, ali su među najčešćima kod žena. Nakon što ovladate svojim zdravljem i riješite ove probleme, ponovo se fokusirajte na zdravu prehranu i redovni trening i rezultati neće izostati.

Vodite brigu o svom snu i upravljanju stresom i budite strpljivi. Promjene će vjerojatno biti spore, ali strpljivost se, kad govorimo o zdravlju, baš uvijek isplati!

 

Više

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Zanimljivosti

Kuhani kukuruz kalorije može 'nabrojati na prste' i zato je dobar za mršavljenje.

Budi fit

I iako je priroda motivacije nestalna i nepredvidiva, postoji nekoliko načina na koje možete potaknuti motivacijske sile da rade u vašu korist.

Budi fit

Svi znamo da kasni obilni obroci mogu samo usporiti dijetu, ali prema nekim teorijama i odlazak u krevet s praznim želucem može negativno utjecati...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.