Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zelenim čajem do vitkosti

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje i tjelesnu vitalnost.

Ne postoji posebna dijeta koja se temelji na zelenom čaju, ali se redovitim pijenjem napitka može učinkovito utjecati na tjelesnu težinu.

Zeleni čaj potiče dodatnu potrošnju tjelesne energije za četiri posto, što pomaže smanjenju zalihe tjelesnih masnoća. Također, blago utječe na smanjenje osjećaja gladi pa i na taj način može dotjerati vašu liniju, rekao je za She.hr Josip Novosel iz Kuće zelenog čaja.
 

– Zeleni čaj je prirodni antioksidant. Pomaže pri radu jetre, žući i u sprječavanju nastanaka karcinoma. Ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od otrova. Smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, dobar je za srce i regulaciju tlaka, izjavila je za She.hr vlasnica Kuće zelenog čaja Tanja Prpić.

Dodala je, da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E te mnoge minerale i elemente. Postoji nekoliko vrsta zelenog čaja, pa je potrebno detaljno se informirati, koji čaj vam može pomoći pri određenim tegobama.

Mršavljenje

– Mjesečna kura (500g) žutog čaja sastoji se od ispijanja pripravka po litru dnevno i garantira uspješan gubitak kilograma. To je neobrađeni bijeli čaj. On je puno blaži od zelenog i odgovara ljudima koji pate od nekih želučanih tegoba ili pak ne podnose veće količine teina. Inače svi ti čajevi (zeleni, bijeli i žuti) su od iste biljke čajavec (Camelia sinensis) samo se drugačije zovu zbog obrade i načina branja te boje koja proizlazi nakon spremanja, pojasnio je Novosel.

Zamijenite jutarnju kavu zelenim čajem

Oprah Whinfrey javno je obznanila kako je smršavjela zahvaljujući velikim količinama zelenoga čaja na preporuku dr. Nicholasa Perricona.

Dr. Perricon, profesor na medicinskom fakultetu Michigan State University za narodnu medicinu, svoju je teoriju zamjene kave zelenim čajem iznio u emisiji Oprah show u studenom 2004. godine. Tvrdi kako kava ima organske kiseline koje podižu šećer u krvi te i inzulin koji stvara masnoće.

Po njegovim riječima, zamjenom kave za zeleni čaj tijelo dobije kofein, ali drastično pada razina inzulina. Tako je moguće izgubiti oko pet kila u šest tjedana.

Priprema

Zeleni čaj se ne smije preliti kipućom vodom već ona mora biti na 70 do 80 stupnjeva. To znači da kada voda zakipi pričekajte tri do četiri minute da se voda malo ohladi te onda prelijte preko čaja. Na šalicu od dva decilitara stavite jednu čajnu žličicu čaja. Nakon tri minute ga procijedite.

Čaj koji se prodaje u rinfuzi (bulk) sadrži cijele listove.To je čaj prve klase za razliku od onog u filter vrećicama koji se zove čajna prašina i nema ljekovitih svojstava niti takvu aromu i miris kao pravi listovi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Postoje neke stvari koje su zapravo vrlo logične i najčešće se spominju, a provjerili smo i sa stručnjakom

Savjeti stručnjaka

Mjesecima ste bezvoljni i pomalo depresivni, što se negativno odražava i na vaš radni elan, ali i kvalitetu sna?

Duh i tijelo

Umor je zapravo zaštitni mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti, ali ujedno i signal da treba nešto promijeniti.

Savjeti stručnjaka

Osim što koru nara možete iskoristiti u svježem obliku, možete je i osušiti te samljeti pa je koristiti u prahu za pripremu čaja ili...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.