Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Top menadžerica

Željka Tičić: STEM područje ne poznaje rodne razlike

Jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Željka Tičić nedavno je prešla u Upravu SysKita, hrvatske IT tvrtke specijalizirane za razvoj rješenja za upravljanje Microsoft 365 sustavima, gdje će obnašati funkciju glavne operativne direktorice.

Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). 

S obzirom na Vaše bogato iskustvo u IT sektoru imate li kakav savjet kako tome doskočiti?  

Edukacija, edukacija i samo edukacija. Kroz najraniju fazu obveznog školovanja imamo prilike približiti STEM područje svim mladim ljudima. Bitno je pokazati uzore s kojima se mogu poistovjetiti, dati ohrabrenje i podršku, inspirirati ih. Vjerujem da pristup edukaciji i dalje ostaje jedan od najvažnijih stupova suzbijanja diskriminacije i otvaranja novih prilika mladim ljudima, u užem i širem smislu riječi.  

Koje su predrasude vezane za žene u IT sektoru?  

Srećom, osobno bih rekla da su predrasude za žene u IT-ju stvar prošlosti. Kroz svoj radni vijek u IT sektoru susrela sam se s mnogim, vrlo uspješnim ženama – od inženjerki, programerki, IT arhitektica, konzultantica do menadžerica. Za IT su bitne inovacije, kreativnost i različita gledišta. Tu nema mjesta za procjenjivanje hoće li netko biti sposoban odraditi posao temeljem toga kojeg je roda.  

Što je s mentoriranjem mladih nada?  

U usporedbi s mojim počecima karijere, svakako postoji puno više platformi, udruga, tvrtki koje su angažirane u mentoriranju i edukaciji mladih. Naravno, još uvijek ima prostora za napredak. Sretna sam da sam imala priliku biti član savjetodavnog odbora EFZG-a te tako kroz razne aktivnosti podržati upravo programe za razvoj i edukaciju studenata i mladih. Isto tako, moj je radni vijek obilježila i uloga ambasadorice u sklopu Diversity & Inclusion programa gdje sam mogla aktivno promovirati i pomoći u širenju dobrih iskustava, prakse i samim time edukaciji šire zajednice.  

Naš svakodnevni posao uključuje i praksu mentoriranja kolega. To bi trebao biti slučaj u svakoj industriji, a ne samo u IT-ju. U SysKitu imamo ozbiljan program mentoriranja koji ne uključuje samo mlade ljude na počecima karijere, već obuhvaća sve nove zaposlenike. Zbog specifičnosti vremena u kojem živimo, napretka tehnologije i stalnih promjena, mentoriranje bi na neki način trebalo biti ugrađeno u sve faze karijere.  

Postoji li diskriminacija u IT sektoru? Jeste li je Vi kada doživjeli?  

Nikad nisam osobno doživjela diskriminaciju i smatram da je IT jedna od industrija koja ima sve preduvjete biti industrija predvodnik u ravnopravnosti. Ipak, diskriminacija po bilo kojoj osnovi je problem svakog društva – od škole do radnog mjesta i naša je zadaća da se aktivno zalažemo za njezino suzbijanje.   

Potrebe tržišta rastu iz dana u dan. Što biste poručili djevojkama koje biraju srednju školu ili razmišljaju o upisu na fakultete i njihovim majkama?   

Svjedoci smo digitalne i tehnološke transformacije. U vremenu se pandemije pogotovo pokazalo koliko je za uspjeh i napredak društva važan tehnološki napredak. IT stručnjakinje i stručnjaci se cijene više nego ikad do sad i taj će se trend samo nastaviti.

Nismo svi za sve i naravno, ne bi bilo primjereno birati srednju školu ili fakultet samo zbog nekog trenda. Međutim, jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Stoga, poruka je: djevojke, samo hrabro. To je i vaš svijet koji otvara mnoge mogućnosti! 

Više

Dobar posao

Premium program Outonomi započinje 31. ožujka kick off retreatom u San Canzianu u Istri, a nakon toga slijedi 2,5-mjesečni online program.

Duh i tijelo

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu...

Top menadžerica

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Dobar posao

Bez obzira koji razlog bio za vaš manjak motivacije, možete ga nadići.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.