Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Zemlja žena bez muškaraca

Lada Žigo u knjizi „Babetine“ na smiješan način govori o onome što mnoge žene stvarno i žele – radikalnom feminizmu.

Nakon svoje prve knjige pripovjedaka „Ljudi i novinari“, Lada Žigo odlučila se za zaokret u tematici. „Babetine“ kroz prošlost, sadašnjost i budućnost polufiktivno govore o položaju žena u društvu.

Uradak "babe
"

Kako je sama rekla, knjigu imena „Babetine“ mogla je napisati samo baba, a književni kritičar Ivica Božićević knjigu je nazvao nastavkom novije ženske književnosti koju je započela Vedrana Rudan.

Radnja knjige „Babetine“ počinje 1801. godine, a završava oko 2200. godine. Kroz radikalni feminizam govori o želji i namjeri žena da muškarce vrate na sam početak i preuzmu kontrolu nad svijetom.

Svoje želje konačno su ostvarile 2167. godine, kada su muškarci otjerani iz gradova i pretvoreni u čimpanze koji mračnim dijelom svijeta hodaju s kožnim gunjevima i toljagama.

Herine sljedbenice


„Želite li pobijediti muškarce koji nas stoljećima guše i ponižavaju, dajući nam tobožnju slobodu…“,  otvara Žigo poglavlje Herinih sljedbenica, udruge žena koje, poput Amazonki, žele svjesnim obračunom vratiti ženama mjesto koje im pripada – prijestolje i glavnu riječ na planetu.

Bez obzira što je književnica napomenula da je knjiga polufiktivna i polustvarna, ona ipak svojom tematikom i radnjom cilja na čitateljice kojima feministički stavovi nisu strani.

Pokušaj drukčije promocije

Na promociji knjige u zagrebačkoj knjižari Profil, autorica je glumom dva izmišljena lika željela postići interes i zanimanje publike za knjigu. Ideja možda nije bila toliko loša, koliko nije uspjela.

Najprije se pojavila kao živopisna gospođa Đipalo, s prevelikim naočalama i duge kovrčave plave kose. Napadački je pozvala okupljene da ne čitaju "Babetine". Potom se, šefica navodne radikalne feminističke grupe iz Splita, udaljila, da bi se potom pojavila kao starica s Trešnjevke.

Kako lik gospođe Đipalo ne bi ostao neshvaćen, Žigo je kao starica, suprotno od radikalke, pozvala prisutne da ipak pročitaju knjigu jer se, kako je rekla, radi o dobroj knjizi koja govori o ženama kroz povijest.

Bilo je i neplaniranih nespretnosti, poput rušenje knjiga u prolazu i nesnalažljivosti s uključivanjem mikrofona, a i književni kritičar Božićević se u više navrata potpuno izgubio u bilješkama svojeg govora.

Inače, „Babetine", u izdanju Sysprinta,  možete kupiti za 70 kuna.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Ponekad se prijateljstva pretvore u izvor stresa zbog osobe koja nam zapravo nije pravi prijatelj.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Beauty report

Dolaskom ljetnih dana, od izrazite je važnosti održati optimalnu hidraciju kože kako bi ona ostala zdrava i njegovana.

Zanimljivosti

Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić će na zadnjoj ovosezonskoj Ženskoj priči, i to na temu LITO IDE MALA , gdje će biti priče o...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.