Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Žena je izmislila bungee jumping

Popularnost i broj lokacija za skokove u stalnom je porastu.

Otok Pentecost u južnom Pacifiku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zapadne sile su se po prvi iskrcale na otok i upoznale narod čije je običaj bungee jumping. Obred skakanja trebao je obaviti svaki muškarac u selu, a razlog tome je više nego zanimljiv.

Bijeg od agresivnog supruga

Sve je počelo zbog svađe muža i žene. Jedan od domorodaca, Tamale, često je zlostavljao svoju ženu koja je tome odlučila stati na kraj i pobjeći od agresivnog supruga. Kako više nije imala izbora, odlučila se popeti na drvo. Muž je vidio gdje se nalazi i krenuo za njom. Na prvi pogled bezizlazna situacija pretvorila se u razlog običaja skakanja.

Dok se penjao, žena je oko svojih gležnjeva zavezala lijane i skočila s drveta. Tamale je skočio za njom, ali je izgubio život jer ga ništa nije moglo zaustaviti na putu prema tlu. Da se izbjegne daljnje sramoćenje muškog roda podignut je 28-metarski toranj, a muškarci su svoju muževnost trebali dokazati skokom s njega.

Most, kran, helikopter…

Moderni bungee jumping je skok s visoke strukture, a skakač je pričvršćen dugačkim elastičnim užetom. Skok može biti s statičnog objekta poput mosta ili krana, ali i s pomičnog objekta poput balona ili helikoptera.

– Nevjerojatan osjećaj. Skočio sam tri puta do sada, a najveći užitak mi je bio skok s mosta. Napetost raste što je skok bliže, a trenutak skoka je teško opisati. Čisti adrenalin i uzbuđenje, rekao nam je Bruno Funduk.

Kao i u svakom ekstremnom sportu, i u bungee jumpingu postoji mogućnost ozljede. Ali nemate razloga za brigu jer nesreće su rijetke i sve je u dobroj pripremi prije skoka. Najbitnije je provjeriti sigurnosnu opremu i dobro izračunati potrebnu dužinu elastičnog užeta za skok. Ali o tome ne vodite brigu vi, već educirano osoblje koje će pripremiti opremu za vas.

220 metara za osam sekundi


U svjetskim okvirima, najteži i najveći skok je u švicarskom gradu Ticino. 007 Bungee Jumping Centar nudi skok s 220 metara visine u trajanju od osam sekundi, a ime je dobio prema filmu o Jamesu Bondu "Goldeneye" koji se dijelom snimao upravo na tim lokacijama.

U Hrvatskoj nemamo puno mjesta za skakanje, a najpoznatiji je Šibenski most s kojeg skok od 40 metara košta 220 kuna. Osim tamo, Hrvati mogu provjeriti svoju hrabrost na Masleničkom mostu i na kranovima na zagrebačkom Jarunu i u Novalji na otoku Pagu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Anja može sve

Inspiracija. Što prvo pomislite kada to čujete? Je li vama netko ikada rekao da ste inspirativni?

Život u dvoje

Koje su laži najčešće kada je u pitanju dogovor za spoj.

Video box 2

Sigurno ste bar jednom u životu čuli da mačke imaju devet života.

Istaknuto

Fun park Mirnovec otvorio je svoja vrata ljubiteljima adrenalina i dobre zabave i dokazao kako ne trebate voziti 500-njak kilometara do prvog takvog zabavnog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.