Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

City Life

Židovski blagdan Hanuku čestitao i predsjednik Gradske skupštine

Blagdan svjetlosti započeo prvom svijećom

Povodom jednog od najvećih židovskih blagdana, Hanuke, kojim se slavi događaj iz 164. pr. Kr. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba, Darinko Kosor, uputio je danas čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovjesti.

U čestitci stoji:
‘Poštovani, u povodu blagdan Hanuke svim vjernicima židovske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke. Želim da blagdan svjetla provedete u miru i zajedništvu sa svojom obitelji i prijateljima.’

Sa spomenutim događajem povezana je legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika.

‘Kada su ponovo došli zapaliti Menoru u hramu je bilo ulja samo za jedan dan, a gorilo je osam dana. To je Božje čudo koje se obilježava od tada. Hanuka ne označava samo borbu protiv Grka, nego i borbu protiv asimilacije. Židovi su time očuvali svoj identitet, tradiciju i kulturu.’, objasnio je povijest ovoga blagdana Roni Brandl, tajnik židovske zajednice Bet Izrael.

hanuka

Na glavnom zagrebačkom trgu tradicionalno je već zapaljena prva svijeća na Menori, a Židovi ovaj blagdan slave sredinom prosinca kada obilježavaju događaje iz vremena prije Krista. Na taj dan prisjećaju se borbe Grka i Židova gdje su Grci prisiljavali Židove na njihovu vjeru i kulturu što su, kako je rečeno, tvrdoglavi Židovi odbili te tako odnijeli pobjedu.

Hanuka u prijevodu znači ‘praznik svjetla’ te se zato pali osam svijeća u osam dana na posebnom svijećnjaku, Menori za svaki dan koji je čudesna svjetiljka gorjela. Prvi dan pali se jedna svijeća, drugi dan dvije i tako do kraja. Za Ronija Brandla obilježavanje židovskog blagdana ima posebnu vrijednost.

‘Sama činjenica da se Menora pali na Trgu bana Josipa Jelačića dokaz je da su Židovi ravnopravni građani, da smo dio kulture i društva što nas veseli i ponosni smo na to.’, kaže Roni koji ni ove godine nije želio propustiti paljenje prve svijeće na Menori.

Na Trgu je bio i gradonačelnik Milan Bandić koji je, zajedno s rabinom, zapalio prvu svijeću na Menori. Kratko je istaknuo kako je Zagreb istinska europska metropola koja je palila svijeće na Menori i prije nego je formalno postala članicom Europske uniju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

City Life

'Zagreb mora biti lokomotiva našeg razvoja'

Dobar posao

U ponovljenom natječaju za Nagradu Zagrepčanka godine stiglo je 20 prijava!

Knjige i glazba

Knjiga o čudesnoj djevojčici s talentom Shirey Temple i sudbinom Anne Frank.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.