Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Zmajevo voće

Pitaya – supernamirnica 2013. godine

Prema legendi, tko pojede 'zmajsko voće' postaje snažan kao i samo mitsko biće koje je rigalo vatru. To je egzotično tropsko voće, koje se također naziva pitaya. To je plod kaktusa, vrste koje pripadaju rodu Hylocereus, a nazivaju ga također i 'kraljevskim voćem'.Porijeklom je iz Meksika, ali i dijelova Južne i Srednje Amerike. No, uzgaja se i u mnogim azijskim zemljama, uključujući Tajland, Tajvan, Vijetnam, Maleziju, Šri Lanku i Filipine, ali nalazi se i u drugim tropskim dijelovima svijeta, kao što su Havaji, jug Kine i sjever Australije.

Postoje različite vrste ovog voća i može ih se naći i u kiseloj, ali i u slatkoj sorti. Sam plod je težine od 150 do 600 grama, i unutar njega se nalazi slatka, sočna i vrlo ukusna bijela pulpa sa mnogo jestivih sjemenki.Cvjeta nekoliko puta svake godine, a cvijet je prekrasan, dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca.

Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša.Kora ploda nije jestiva,već samo meso u unutrašnjosti. Plod se prereže na pola i unutrašnjost se pojede žličicom, ili se nareže na kriške kao lubenica. Može se meso pripraviti u sok i popiti.
Zmajsko voće preporučuje se zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti za:

• poboljšanje zdravlja očiju – karoten
• poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoća – vlakna
• poboljšanje metabolizma tijela – proteini
• kao pomoć u formiranju zdravih zubi i čvrstih kostiju – kalcij
• za poboljšanje gubitka apetita – vitamin B2,B1
• poboljšavanje izgleda kože -B3
• poboljšavanje općeg imunološkog sustava tijela – vitamin C
• kao pomoć u formiranju tkiva – fosforNadalje, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, tvrde tajvanski liječnici koji ga preporučuju oboljelima od šećerne bolesti. Oni su dokazali kako taj plod južnoameričkog kaktusa ima brojne zdravstvene dobrobiti, zbog čega je već proglašeno supernamirnicom 2013. g., nedavno je objavio Daily Mail.

Izvrstan afrodizijak

Iako pitaya izgleda pomalo nezgrapno zbog debele kore s bodljama, to iznimno zdravo voće sadrži obilje antioksidansa, vitamina C, magnezija, fosfora, vlakna i kalcija. Osim toga, zmajevo je voće već dugo poznato je i po svojim afrodizijačkim svojstvima. Također, sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi. Sam plod sadrži I do 90 posto vode.Sve je ovo više nego dovoljno da nas uvjeri u iznimnu kvalitetu ovog neodoljivog kaktusa, koje pritom značajno poboljšava rad cjelokupnog organizma.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Uložite dodatni napor u zaštitu imuniteta.

Seks

Redovito vođenje ljubavi je najzdraviji način da si produljite život i što dulje ostanete zadovoljni i sretni.

Seks

Jeste li se pitali kako vas neki ljudi mogu neodoljivo privlačiti, a pored drugih ostajemo hladnokrvni?

Savjeti stručnjaka

Imunološki sustav naš je saveznik koji danonoćno brani tijelo od svih mogućih napada

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.