Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
šipak
šipak

Budi fit

Znamo li uopće što je šipak i koliko je koristan?

Sada u proljeće, od cvijeta divlje ruže možete pripremiti fenomenalan sok, još fenomenalnijeg mirisa…

Šipak pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Da se ne zbunite, šipak i nar dvije su različite biljke. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili lišće, plod i cvijet šipka. Rimljani su vjerovali da je učinkovit čak i u liječenju bjesnoće, otud mu ime pasja ruža.

U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva – divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina, šapurina. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A i zaista je dobar izvor vitamina C, znanstvenici tvrde da ga čak pedeset puta ima više nego u naranči. Štiti od virusa i bakterija te pomaže kod hormonske neravnoteže.

Latice koje se beru u proljeće upotrebljavaju se za izradu džemova i sirupa. Koriste se i kao dodatak jelima – salatama, jogurtima, frapeima i sl. Lišće šipka je, kao i plod, izvrstan izvor vitamina C. Bere se kada je vrlo mlado, a potom se suši u svrhu pripreme čajeva.

Plodovi šipka beru se po suhom i sunčanom vremenu, od sredine rujna do sredine listopada i od njih se također radi čaj, no kako se sada bliži proljeće, od cvijeta divlje ruže možete pripremiti fenomenalan sok, još fenomenalnijeg mirisa… mirisa latica divljih ruža.

Sirup za sok od divljih ruža

Šaku ružinih latica prelijte s 2 litre vode i dodajte 20 grama limunske kiseline. Ostavite na suncu dok se iz latica ne izvuče lijepa crvenkasta boja. Procijedite tekućinu, dodajte 80 grama šećera i 2-3 vrećice vanilija šećera. Kuhajte 15-20 minuta skudajući pjenicu koja se stvara na površini.

Boce zagrijte u pećnici i vrući sok nalijevajte u njih. Boce ne zatvarajte do kraja, ostavite 24 sata da se sve “slegne“. Vjerojatno će se sok u bocama “povući“. Nakon 24 sata, žrtvujte jednu bocu te u ostalima nadolijte sok skroz do vrha i dobro zatvorite. Ne brinite se, sirup se neće pokvariti.

Foto: Pixabay.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Gastronomija

Menta pomaže kod tretiranja simptoma loše probave.

Zdravstveni karton

Otkrijte kako pripremiti ukusni i zdravi napitak od crvenog kupusa koji će vas zaštititi od raka, hipertenzije i probavnih tegoba.

Predstavljamo

Nastali od organski uzgojenog voća, PAGO BIO Prešana Jabuka i PAGO BIO Naranča dva su nova izdanja poznatih zelenih bočica Pago sokova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.