Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Ljepota

Znate li kako nastaje celulit?

Najvažniji uzrok stvaranja celulita je poremećaj ravnoteže u organizmu.

Celulit nije samo estetetski, već je i zdravstveni problem. Celulit ne uzrokuje samo nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost, već ga uzrokuju i mnogi poremećaji kao što su oticanje ruku i nogu, osjećaj težine, bolovi u kralježnici i zglovovima te česti umor.

Najvažniji uzrok stvaranja celulita je poremećaj ravnoteže između stvaranja i oslobađanja zaliha masnoća što dovodi do stvaranja i povećavanja masnih stanica. U uravnoteženom stanju organizma, promjer masnoća je 1-2 mm, dok je kod tkiva zahvaćenog celulitom taj broj puno veći!

Kad je tkivo zahvaćeno celulitom, povećava se i sposobnost skupljanja šećera, pri čemu glukoza djeluje na povećanje čvrstoće vezivnih vlakana, koja vremenom sve više otvrdnjavaju i umnožavaju se, a masne stanice ostaju zarobljene unutar njih. To je glavni razlog zašto tkivo zahvaćeno celulitom izgleda kao narančina kora. U ovakvom stanju tkiva,  krvne žile ne mogu više normalno obavljati svoju ulogu, pa se zbog loše prokrvljenosti počinje zadržavati voda i toksini. Upravo su to naslage koje tvore celulit.

185011949

Osim svega navedenog, nastanku celulita pridonosi i smanjena funkcija jetre, napetost i zamor čije djelovanje dovodi do razaranja vezivnog tkiva, koje onda ne može na pravilan način odstraniti toksine iz tijela.

Nemojmo zaboraviti stres koji je jedan od naših glavnih neprijatelja koji također može uzrokovati nastanak celulita. Stres uzrokuju naše emocije i osjećaji kao odgovor na događaje oko nas. Za vrijeme tih negativnih emocija (mržnja, strah, ljutnja…) u organizmu tada dolazi do povećane razine šećeta u krvi, masnoća i adrenalina, povećava se krvni pritisak, sužavaju se krvne žile, povećano se luči želučana kiselina i dolazi do intezivnog mišićnog naprezanja.

Osim stresa, loše držanje, pogotovo ono prilikom sjedenja, pogoduje stvaranju celulita. Prilikom sjedenja naši mišići se opuste i omlohave što pogoduje stvaranju celulita.  Važno je da prilikom sjedenja imamo naslonjena leđa i da ne križamo noge jer to onemogućava protok krvi te potiče stvaranje celulita i bolesti proširenih vena. Također je bitno izbjegavati usku odjeću i donje rublje jer ometaju cirkulaciju.

Genetsko nasljeđe uvelike određuje tjelesne predispozicije svake osobe, pa tako i predispoziciju za tjelesnu težinu i nastanak celulita. Nasljedni faktor određuju mjesto i broj masnih stanica koje se stvaraju do puberteta. Nakon toga njihov je broj i raspored konačan, a prehranom djelujemo samo na povećanje ili smanjenje njihovog obujma.

[box style=”0″]

Nastanak celulita možemo prikazati u četiri stupnja:

1.stupanj celulita: Javlja se kod mladih osoba, a obilježavaju ga nakupine tekućina sastavljene od vode i masnoće koje se zadržavaju u tkivima. Takav celulit nije bolan.

2.stupanj celulita: Karakterizira oslabljen krvotok zbog čega se u tkivu uz celulit stvaraju nakupine masnih stanica. Ako se taj dio tijela pritisne, ostaje otisak ruke, ali se bol još uvijek ne osjeća.

3.stupanj celulita: Odlikuje se povećanjem tvrdog tkiva i masnoća koje sprječavaju cirkulaciju. Kod ovog stupnja celulita tipična je koža koja nalikuje narančinoj kori, a osjeća se i određena bol na dodir.

4.stupanj celulita: Tipičan je po vidljivo udubljenoj površini kože, a na dodir ruke mogu se osjetiti tvrde nakupine celulita koje su izrazito bolne. Često dolazi do potpunog poremećaja cirkulacije, pa se taj oblik i najteže liječi.

[/box]

Sada kada smo objasnili kako i zbog čega nastaje celulit, dajemo vam tri glavne smjernice u rješavanju ovog neprijatelja:

Tjelovježba

Kako bi izgubili masne stanice, potrebno je pokrenuti naše mišiće koji će ih sagoriti. Osim toga, tjelovježbom potičemo protok limfe, a samim time i cirkulaciju, ubrzavamo metabolizam, izlučujemo višak tekućine i toksina.

Masaža

Masaže nam također pomažu u poticanju cirkulacije, optoka limfe, a time i drenažu tkiva koja poboljšava izmjenu tvari u tijelu.

masaza

Uravnotežena prehrana

Raznovrsna i umjerena prehrana je ključ zdravog života, ali i sprječavanja nastanka celulita. Ako se odlučite zdravo hraniti, tom odlukom ste već pola posla napravili!

Kozmetička sredstva

Danas postoji široka paleta kozmetičkih srestava koji pomažu u borbi protiv celulita. Vaš je izbor koji ćete odabrati, no zapamtite da kozmetička sredstva bez tjelovježbe, masaže i uravnotežene prehrane ne mogu puno pomoći.

Izvor: BestShop

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Drama Queen

Ma, radite što god hoćete. Koga briga!?

Beauty report

Pravilnu njegu tijela potrebno je prilagoditi svakom godišnjem dobu. Tako jesen za sobom povlači posebne "zakone".

Beauty report

Makadamijin orah je najskuplji orašasti plod, a naziva se i kraljevskim zbog svih blagodati koje ima na zdravlje, u prehrani i u kozmetici.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.