Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Kućni ljubimci

Znate li zašto su ptice odlični kućni ljubimci

Mnogi misle da su prljave i naporne i da je bolje da su u divljini. Međutim, ptice mogu biti divni ljubimci.

Kada govorimo o ljubimcima, najčešće se priča o psima i mačkama. Međutim, postoji još puno životinjica koje mogu biti odlični ljubimci, a u tom rangu u samom vrhu su definitivno ptice. One su zabavne, nije ih komplicirano držati i ne prave toliko nereda koliko biste mislili.

Ptice nisu na najboljem glasu u svijetu ljubimaca. Mnogi misle da su prljave i naporne i da je bolje da su u divljini. Međutim, ptice mogu biti divni ljubimci. Ustvari, one su savršeni ljubimci za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele imati tipičnog ljubimca psa ili mačku.

Inteligentne su

Reći nekome da ima ptičji mozak je možda uvreda, ali ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svijetu. One su simpatične i inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, žako, papigice tigrice, kakadu, vrane i druge, mogu i naučiti govoriti, odnosno imitirati ljudski govor. A to pak je nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

U pravilu, ne treba im previše brige

I ovo ovisi o vrsti ptice jer je nekima potrebno dosta brige i bavljenja njima. No, ne toliko koliko je potrebno za psa ili mačku – ne morate ih voditi u šetnju, naučiti da ne obavljaju nuždu ili ih zabavljati. Ptice su veoma “higijenski osviještene” životinje – one se svakodnevno same čiste, pa nećete imati brige s pranjem u kadi ili vođenjem na šišanje. Isto tako je i puno lakše očistiti krletku negoli mačju posudu s pijeskom.

Uzdržavanje nije skupo

Kod nabavke ptica cijene jako variraju od papige tigrice, koje su najjeftinije do većih i rjeđih ptica. I rasni psi i mačke znaju poprilično koštati. Međutim, pticama je potrebno puno manje hrane i vode na dan. Uz specijaliziranu hranu iz dućana za ljubimce one mogu jesti voće i povrće. Samo im nemojte davati avokado, sjemenke jabuka, luk, čokoladu ili gljive jer su te namirnice veoma štetne za naše male pernate prijatelje. Uz nabavku ptice i hrane, morat ćete nabaviti i krletku.

Savršene za male prostore

Ako imate jako maleni stan, pas ili mačka možda nisu najbolja opcija – jer naprosto nemate dovoljno mjesta za trčkaranje i igru. Taj problem s pticom nemate – njima je dovoljna i njihova krletka.

Duže žive

Ptice generalno gledajući imaju duži životni vijek od ostalih kućnih ljubimaca. Iako neke žive manje ili jednako kao i psi ili mačke, neke vrste ptica i papiga mogu živjeti i preko 100 godina – amazonke i sive afričke papige oko 50 godina, kakadu preko 65, crveno-modra ara (macao) preko 80 godina.

Druželjubive i zabavne

Ptice su društvene životinje i mogu se za svog vlasnika vezati više nego psi i mačke. Uz pravilan odgoj i dosta posvećivanja vremena, možete ih naučiti i kojekakvim trikovima (osim pričanja) kojima će zabavljati vas i sve koji vam dođu u posjetu.

 

Izvor oslobodjenje.ba

Pročitajte još

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Kućni ljubimci

Svako živo biće treba ljubav. Svi vi dobro znate koliko vaši ljubimci vole dodire i pažnju. Isto je i s drugim životinjama. I njima...

Kućni ljubimci

Preslatki, neodoljivi, mali i o njima se lako brinuti. Idealni za ljubitelje životinja koji žive u stanu i osvojit će vas na prvi pogled.

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci dolaze s nekim snažnim prednostima za mentalno zdravlje svojih vlasnika.

Advertisement