Zobeni keksi s bademima i suhim smokvama

Na prvi pogled i nisu nešto, je li tako? Ako ih izgledom idete usporediti s breskvicama, linzerima, gumbićima,kokos kuglicama ili bilo kojim drugim keksićima ili sitnim kolačima koje ste mogli vidjeti da su izašli iz moje radionice pomislite „što se kod nje desilo“? Ne dajte se zavarati. Ovi naizgled neugledni keksi bi vas mogli ugodno iznenaditi!

Brzi i jednostavni za rad, bez šećera i vrlo ukusni!

Njihova osnova vam ostavlja slobodu stvaranja novih okusa; i ovdje ćete ih vidjeti u 2 varijante tako da ne dozvolite da vas zbune fotografije.

Prvo sam radila s prženim lješnjacima i brusnicama, a kasnije i s bademima i suhim smokvama. Meni osobno su za nijansu draži ovi drugi pa je to razlog zašto su na naslovnici, ali su izvrsni i jedni i drugi. Dakle, koristite ono što volite ili pak ono što god imate u kući.

Sastojci

  • 100g maslaca
  • 100g meda
  • 1 jaje
  • 125g glatkog brašna
  • 125g zobenih pahuljica
  • malo soli
  • 100g grubo mljevenih badema
  • 100g suhih smokava
  • aroma vanilije

Postupak

Pećnicu staviti grijati na 175°C.

U jednoj zdjeli mikserom mutiti omekšali maslac i med par minuta, dok ne postanu pjenasti. Dodati jaje, još malo miksati, dok se smjesa ne spoji.

U drugoj zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice i sol. Mikser smanjiti na najmanju brzinu te u 2-3 navrata dodati sve brašno. Dalje kuhačom umiješati suho i orašasto voće te spojiti u jedinstvenu masu.

Vlažnim rukama oblikovati kuglice tijesta, spljoštiti ih i poslagati na papir za pečenje. Peći 17-18 minuta na 175°. Ostaviti kekse da se ohlade te poslužiti.

Napomena

  • Suhe smokve možete zamijeniti sušenim brusnicama, marelicama, bananama ili mixom suhog voća, a bademe možete zamijeniti prženim lješnjacima, orasima ili pistacijom. Što god volite ili trenutno imate kod kuće
  • Pšenično brašno možete zamijeniti i nekim drugim. Ako ćete koristiti brašno sa smanjenim udjelom glutena (bezglutensko, integralno, raženo i sl.) po potrebi dodajte još malo mlijeka, da tijesto ne bude pretvrdo ili presuho. Mora biti mekano i pomalo se lijepiti za ruke, ali da bez problema možete napraviti kuglicu pa dalje keksić
  • Kekse sam radila od 30 g težine, tako da svi budu iste veličine, a i debljine te da se istovremeno i ravnomjerno ispeku. Od ove količine sam dobila 24 komada
  • Ako pri ruci nemate papir za pečenje, poslužit će i alu folija – vidi se ih mog primjera
  • U nedostatku arome vanilije, stavite vanilin šećer
  • S obzirom na to da u sebi nemaju nikakav dodatak za „dizanje“, keksi neće mijenjati ni svoj oblik, a niti veličinu