Druga strana tanjura: Palačinke s bademovim brašnom

Renata Mavrić u suradnji s Letificom donosi vam  kolumnu o zdravoj prehrani.

Brašno dobiveno mljevenjem cjelovitog badema u procesu dobivanja ulja badema prirodna je, bezglutenska namirnica koja se mora naći u vašoj smočnici.

Ne samo da obiluje vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima, već je i bogatog orašastog okusa koji savršeno nadopunjuje sve zamislive kolače, palačinke, kekse, ali i slane krekere, peciva ili kruh.

Bogatstvo vitamina i minerala

Samo 28 grama bademovog brašna sadrži 35% preporučene količine vitamina E koji je snažan antioksidans. Njegova svojstva uklanjaju štetne slobodne radikale i štite od preuranjenog starenja.

Osim vitamina E, bademovo brašno bogato je i mineralima poput magnezija, kalcija, mangana, bakra i fosfora.

Life in balanace by Renata – RECEPT – Druga strana tanjura – Palačinke s bademovim brašnom

Zdravija, a ukusna zamjena

Uobičajeno pšenično brašno obiluje ugljikohidratima koji se brzo razgrađuju i otpuštaju u krvotok, no siromašno je proteinima i mastima. S druge strane, bademovo brašno sadrži znatne količine vlakna, proteina i zdravih masnoća. Iako su tipična brašna sastavom većinom ugljikohidrati, to nije slučaj kod bademovog brašna. Stoga je ono savršena zamjena koja stabilizira šećer u krvi.

Ipak treba pripaziti kod zamjene pšeničnog brašna bademovim jer bademovo brašno rezultira gušćom teksturom proizvoda. Naime, ono ne sadrži protein gluten koji nalazimo u pšeničnom brašnu, a daje mu elastičnu strukturu. Ponekad nije potrebno u potpunosti zamijeniti svo brašno onim napravljenim od badema, već bademovo brašno koristiti kao dodatak, začin koji će podignuti okus i nutritivnu vrijednost.

Drži šećer u krvi pod kontrolom i snižava loš kolesterol

Kolesterol ima važnu gradivnu funkciju u našem tijelu, no nije svaka molekula kolesterola ista. Bademi pomažu u snižavanju lošeg LDL kolesterola koji služi kao marker za bolest srca.

Osim toga stabilizira razine šećera u krvi jer se sporo razgrađuje i postupno otpušta šećer u krv, tj. ima niski glikemijski indeks. Magnezij koji se nalazi u sastavu bademova brašna također pomaže stabilizirati krvni šećer i snižava krvni tlak.

Isprobajte nešto novo

Bilo da slijedite bezglutensku prehranu ili samo volite eksperimentirati u kuhinji sa zdravim, cjelovitim namirnicama, bademovo brašno pun je pogodak koji će vas osvojiti okusom, nutritivnim bogatstvom i blagom aromom.

Palačinke s bademovim brašnom

Ukusne i nutritivno bogate proteinima i zdravim masnoćama, ove palačinke su savršene za sve koje paze na svoju liniju.


Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

  • Porcija: 2 osoba
  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 10 minuta
  • Spremno za: 20 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Vrsta obroka: deserti // doručak
  • Posebna prehrana: bez laktoze, lchf, vegetarijansko, visokoproteinski, bez glutena

Life in balanace by Renata – RECEPT – Druga strana tanjura – Palačinke s bademovim brašnom

Po porciji:

  • 15 grama ugljikohidrata
  • 12 grama proteina
  • 18 grama masti
  • 9% kalcija*
  • 11% željeza*

*izračunato prema dnevnom unosu od 2000 kalorija

Trebat ćete:

  • 1/2 šalice Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice gazirane mineralne vode
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica kokosovog ulja

 Kada imate sve, onda:

  1. Odvojite žumanjak od bjelanjka te bjelanjke u odvojenoj zdjeli istucite pjenjačom ili mikserom.
  2. U žumanjak umiješajte med te gaziranu mineralnu vodu i dodajte smjesu bademova brašna, cimeta i praška za pecivo.
  3. U smjesu lagano dodajte istučene bjelanjke.
  4. Tavu za palačinke namastite kokosovim uljem i kada se zagrije 1 punu jušnu žlicu smjese dodajte u tavu i oblikujte malu, deblju palačinku poput onih američkih.
  5. Pecite svaku palačinku oko 4 minute na jednoj i 2 minute na drugoj strani na srednje jakoj vatri.
  6. Poslužite sa svježim smokvama i medom.