Kranjskoj kobasici ime je dao austrijski car Franjo Josip 1801. godine na svom putovanju kroz pokrajinu Kranjsku. Seoski gostioničar skromno ga je ponudio svojom domaćom kobasicom koja nije imala neko posebno ime. Oduševljen novim okusom car ju je nazvao Krainer Wurst, kranjska kobasica, po pokrajini u kojoj se zatekao.
Na Božić 2006. godine kranjske kobasice imale su čast biti diijelom svemirskoga doručka.
Možda nećete napraviti “svemirski ručak”, ali ćete svakako polizati prste u Gavrilović receptu za lovačke ražnjiće!
Sastojci:
- Gavrilović Kranjska kobasica 100 g
- Mesnata pečena slanina 100 g
- Tikvice 100 g
- Krumpir 60 g
- Ljubičasti luk 60 g
- Sol 4 g
- Papar 1 g
- Mini rajčica 10 g
- Kopar 2 g
- Ulje 30 ml
Priprema:
Gavrilović Kranjsku kobasicu prerežemo po dužini, a zatim svaku polovicu na tri dijela. S Gavrilović Pečene mesnate slanine skinemo kožu i narežemo na komade malo veće od narezane kobasice. Tikvicu prerežemo po dužini i narežemo debljine kao kobasice i slaninu, a krumpir skuhamo do pola pod korom, ogulimo i narežemo na istu veličinu kao tikvicu.
Pripremljene sastojke nabodemo na ražnjiće i ispržimo na ulju uz jedno okretanje. Luk narežemo na ploške i prepržimo na ulju uz dodatak soli i papra, te nakratko (cca 5 minuta) popirjamo podlijevajući vodom (0,1 l) i serviramo uz lovačke ražnjiće. Dekoriramo svježim koprom i mini rajčicom.