Obiteljski odnosi kao pokretač rada na sebi

znanstvenice

Našu osobnost, danas i ovdje čine mnoge činjenice i događaji iz života, te zaključci na koje smo dolazili kroz svoj razvoj. Tako smo stvorili čvrstu bazu uvjerenja koja nam danas , manje ili više služe. Naš veliki životni zadatak je uskladiti svoja uvjerenja sa svojim potrebama, ciljevima i vlastitim napretkom.

Pored uvjerenja koja su jedan od važnijih stupova na kojima stoji naša stabilnost, kreativnost, inspiracija i sposobnosti za kvalitetan životni razvoj, najvažnije za stabilnost našeg života jeste obiteljska stabilnost.

Obiteljska stabilnost je jednako važna kao voda koju pijemo, kao zrak koji udišemo, kao hrana koju unosimo.
Gledajući iz aspekta humanističke psihologije i konkretno neuro lingvističkog programiranja (NLP) kojim se bavim i koji prenosim na sve veću količinu ljudi u Hrvatskoj, obitelj je najsigurnija i istovremeno najopasnija institucija.

Obiteljska stabilnost je iznimno potrebna svakom čovjeku prvenstveno zbog dubokog osjećaja pripadnosti i prihvaćenosti koji svaki član obitelji jedino u toj instituciji izvorno i najsnažnije može dobiti.
No, ona je istovremeno i neiscrpni izvor izazova koji se pojavljuju upravo unutar te institucije i upravo unutar povezanosti s članovima obitelji od kojih smo na neki način emocionalno ovisni i zbog kojih smo spremni na različite kompromise, koji za rezultat imaju odustajanje od svojih kvaliteta.

Od članova obitelji bezuvjetno preuzimamo uvjerenja i putem njih se povezujemo s njima, no ista ta uvjerenja vrlo često nas znaju opterećivati u našem životu i onemogućuju nam napredak, rast i razvoj.

Evolucijski rast, uvjetovao je rast razine svijesti i mi smo sve osvještenije društvo koje shvaća da je rad na sebi komponenta iz kategorije osobne higijene. Upravo evolucijski rast, uvjetovao je da se suvremeni čovjek pozabavi svojom prošlošću koja ga je odredila s njegovim uvjerenjima koja su vrlo često zastarjela te ih je potrebno prilagoditi okolini jer okolina se neće i ne može prilagoditi njemu.

Rast razine svijesti podrazumijeva suočavanje sa svojom prošlošću u kojoj su nastala uvjerenja koja u novije vrijeme ne služe dobro. Puno je uvjerenja koja smo stekli životnim repertoarom, no najveća količina njih proizilazi iz obiteljskih i onih drugih bliskih odnosa.

Unutar obiteljskih odnosa, na energetskoj razini se kontinuirano razmjenjuju informacije te svaki član obitelji, s drugima je povezan informacijama koje uvjetuju njegova emocionalna stanja.

Naime, da bi ostali povezani sa svojim članovima obitelji kakvi god oni bili, skloni smo usklađivati svoje energetsko i emocionalno stanje sa stanjima svojih članova obitelji, ponajviše roditeljskim.

Ako je dominantna emocija roditelja recimo krivnja ili osuda , bezvrijednost, tuga ili neka druga emocija, koju roditelj proživljava unutar svoje orijentacije , dijete će , u bilo kojoj dobi, zbog toga što želi i mora ostati povezano s tim članom obitelji automatski u svom energetskom polju proizvesti upravo tu dominantnu emociju , a sve sa ciljem povezivanja s majkom ili ocem (roditeljem).

Edukacija-NLP-Praktičarski-Melita-Manojlović-1024x536

Tako će naravno u svoj život unositi negativne energije i privlačiti takve situacije te kreirati samoostvarujuća proročanstva, vrtjeti se u začaranom krugu, misliti da je u kandžama sudbine ili loših životnih uvjeta u državi, osjećati manjak samopouzdanja ili entuzijazma , volje za životom ili slično, no istina je potpuno drugačija.
Imate li problema sa svojim raspoloženjem, i općenito resursima koje izvorno posjedujete koje su vam Bogom dane, provjerite dominante emocije koje vladaju u vašoj primarnoj obitelji ili još bolje one koje su vladale u obitelji tijekom vašeg odrastanja.

Takve dominantne emocije, na vas djeluju i zato je rad na sebi koji će upravo te dominantne vibracije promijeniti trajno i vratiti vam vaše izvorne kvalitete, omogućiti da se osjećate cjelovitije, s puno više vlastite i neovisne energije. Takav rad na sebi možete ostariti uz moju pomoć, na radionicama, individualnim sesijama ili ozbiljnom NLP treningu, koji će omogućiti da budete svoji a istovremeno povezani s članovima obitelji na zdrav način.

No, promjenu možete napraviti i sada. Članovi obitelji međusobno su povezani čvrstom energetskom vezom koju naravno možete promijeniti, čak i svjesnom namjerom.

Zamislite da ste s Vašim članovima obitelji vezani jednom cjevčicom u koju svatko od vas može upuhati željenu energiju ili može podleći onoj energiji koju je upuhao netko drugi. Princip jačeg ovdje djeluje i zato je važno unutar obiteljskih odnosa u ovom blagdanskom periodu donijeti odluku da ćete vi upuhati pozitivu u vašu zajedničku cjevčicu, te tako kod svih članova obitelji izazvati pozitivne emocije. Dominantna emocija koju izazovete unutar obiteljskog energetskog polja, stvorit će dominantnu atmosferu za blagdane, ali i inače.

Velika količina obiteljskih odnosa temelji se na nekoj problematici koja je upravo ili stoljećima aktualna unutar te obitelji, i upravo je ovo blagdansko vrijeme i ovaj članak , te različite mogućnosti za rad na sebi, šansa da se to promijeni.

Zaboravite sve što zamjerate svojim članovima obitelji, zamislite da se upravo ti neki događaji nikad nisu dogodili i zapitajte se kako bi se vi ponašali prema njima da se doista nikad ništa ružno nije dogodilo unutar vaše obitelji? Kako bi se ponašali vi, sa svojim izvornim potrebama da ste neovisni o toj obiteljskoj energiji koja vlada , tko bi vi bili i koje emocije bi imali prema njima, koju vibru bi širili oko sebe?

Imajte na umu, pritom da su stvari uzročno posljedične te da njihovo ponašanje ovisi o vašem a vaše o njihovom i da netko može otvoriti krug i upuhati dobru vibru. Ovisnost je jedan od ključnih aspekata povezanosti unutar obitelji, zato odlučite upuhati pozitivu kao ovisnost u vašu energetsku povezanost i samo promatrajte kako krasnu obitelj imate i kako možete dobiti najbolje od njih onda kada im to zatražite!

Autorica life&business coach Melita Manojlović

Više o programima Melita Manojlović na sljedećem linku:

http://melitamcoaching.com/radionice-edukacije/edukacija-nlp-prakticarski/