Osjećajan, urnebesan i emocionalno blagotvoran autobiografski roman

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja autobiografski i debitantski roman američkog autora Stevena RowleyaLily i hobotnica. Ovaj duhoviti roman priča je o odnosu kakav bi svatko poželio: odnosu s osobom kojoj vjerujete, osobom bez koje ne možete zamisliti život.

Glavnom liku Tedu Flasku ta je prava „osoba“ njegova prijateljica Lily, koja je slučajno pas.

Ted je nesretni samac s losanđeleskom adresom. Između seansa s psihoterapeutom i spojeva s muškarcima koje upoznaje na internetu, njegovo vrijeme i srce ispunjava dvanaestogodišnja jazavčarka Lily. Začudo, Ted umije razgovarati s Lily, s kojom raspravlja o zgodnim poznatim glumcima, dijeli pizzu i igra Monopoly. Sve dok jednoga dana njihovu idilu ne pomuti nezvani gost…

Tek kad počne gubiti Lily, Ted shvaća da svoga psa, iako mu znači više od ičega na svijetu, ujedno i koristi kako bi se držao podalje od svih ostalih životnih izazova: ljubavne veze, obitelji, posla, pa čak i trezvenosti. Istina, tema je teška, ali baš kao i u životu, u knjizi se miješaju smijeh i suze. Rowley beskrajno duhovito i simpatično opisuje kako disfunkcionalnog čovjeka nesposobnog njegovati i održati odnose s bliskim ljudima, tako i njegov intenzivni odnos s četveronožnom prijateljicom, kroz koji zapravo dolazi do utješne spoznaje da je sposoban za ljubav. Lily je pak, kao lik očaravajuća, ujedno naivna i mudra, dirljiva i genijalna u svakodnevnom oduševljavanju sitnim veseljima. Kao da time i ljudskoj vrsti šalje poruku kako se živi i voli.

Steven Rowley (1971.) radi kao slobodan pisac, novinski kolumnist i scenarist. Rođen je u Portlandu, Maine, a diplomirao je na koledžu Emmerson. Danas živi u Los Angelesu sa svojim partnerom i psom. Lily i hobotnica prvi mu je roman.

Smijat ćete se naglas, ali pripremite se i na potoke suza. Kako bi Lily rekla: ‘MORAŠ! PROČITATI! OVU! KNJIGU!’“ – The Washington Post

 

I jedna Lily je vaša. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #lily

Prijave primamo do 24. travnja, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Kristinka Volenec