Prvi roman Elene Ferrante stigao je i u naše knjižare. I da, izvrstan je

Čitamo njezine knjige, gledamo seriju snimljenu po njima, pričamo o njoj, divimo joj se. No ne znamo tko je. Da, postoji ime, Elena Ferrante, no pravi identitet skriven je, a tako će, čini se i ostati. Ova talijanska autorica s razlogom se svrstava među moderne književne fenomene. Osim knjiga ne postoji ništa drugo, nikakvi intervjui, pojavljivanja i slično. Nema vanjske drame, a time je unutarnja jača. Kada autor odluči da knjige govore sve, a on ništa, tada znate da se radi o moćnoj viziji stvaralaštva. Posebice u današnjem svijetu kada bez pojavnosti kao da ništa ne postoji.
Najčitanije Elenine knjige svakako su one iz tetralogije „Genijalna prijateljica“, no to nije sve što možete pronaći u domaćem prijevodu. Nedavno je objavljen njezin prvijenac kojeg je nazvala „Mučna ljubav“.

Mučna ljubav, romaneskni prvijenac Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.

Knjiga broji svega 176 stranica teksta pa Ferrante ubrzano, kao da želi biti sigurna da ne gubi vrijeme, čitatelja gura u provaliju te ga ondje drži sve do kraja knjige. Misterij koji se skriva u tom odnosu majke i kćeri centralni je dio drame, a polako se otkriva izlaženjem na svjetlost dana potisnutih sjećanja i tajni. Saznajemo da Delijino djetinjstvo nije bilo idilično te da je sjeme demona koje će probati zauzdati u odraslom životu davno posijano – u najintimnijoj atmosferi doma.

Junakinjini su osjećaji ambivalentni – mješavina je to ljubavi i mržnje – ali sada više nema kamo krenuti jer joj ostaje jedino suočavanje kojim će možda rasplesti čvorove što je zauzdavaju. Autorica nam nekadašnju traumu predstavlja gotovo s onolikim opisima, a kako knjiga napreduje, stvari postaju sve konkretnije, poput izranjanja iz mutne vode. A Delija, kao i mnogi koji se ne žele sjetiti svojega djetinjstva, godinama je živjela u sjenama. Pripremite se na žestok udar, ali, ako ste čitali Ferrante, to i očekujete. (Profil, 99,00 kn)

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #mivasrazumijemo
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Podijelite objavu, tagirajte frendice, neka nam se i one pridruže…
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 20. ožujka, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Mia Mališ