Treba li idealizirati i čekati “Pravog” ?

Još je u 17. stoljeću poznati engleski mislilac Thomas Fuller upozorio “Prije braka, drži oči otvorene, poslije ih napola zatvori”. Nerealna očekivanja u braku pravo su objašnjenje za nezadovoljstvo u braku.

Treba li idealizirati i čekati “Pravog” ili je potrebno uskladiti se s ponudom i usuditi se stvoriti vezu s osobom za koju znamo da to možda nije?! A i nakon ulaska u brak s osobom za koju ste bili uvjereni da je “Pravi”, mnogi su iskusili udaljavanje umjesto idealizirane bliskosti.

Komunikacija je izostala, oboje se ili izležavate ili sjedite ispred kompjutera, okrećete leđa jedno drugom u zajedničkom krevetu, a za objedom – čitate novine…

Apsolutna ljubav, što je to?

Ulazak u brak s idealnim postotkom zaljubljenosti nikada ne traje 50 godina, kako u početku svi mislimo, nego u prosjeku tri godine. A nakon toga dolazi ljubav, uz preduvjet da je znamo održati. A ako još dođe i brak, uspješni smo.

Povezanost ljubavi i braka umotvorina je novijeg datuma. Različita društva imaju različita promišljanja ljubavi i braka. Nekima je zaljubljenost smiješna i besmislena (Japanci i Kinezi misle da je ljubav nevažna za brak), dok je drugima brak bez ljubavi sramotan (Amerikanci i Europljani).

Njegovati ljubav nakon pete godine

Istraživanja su pokazala: nakon pete godine braka, ljubav se drastično gubi.

Ali jednako tako su pokazala kako osobe u brak:

  • imaju vremena i mogućnost razviti bliskost, prijateljstvo i seksualno ispunjenje;
  • najbolje mogu zaštiti i odgajati djecu;
  • emocionalno se razvijaju, te bolje psihički i fizički funkcioniraju.

Želite li zadržati ljubav u braku izbacite iz glave “Pravog” i ne pokušavajte mijenjati vlastitog partnera. Zdrava i prilagođena osoba, koja ima stavove i vrijednosti slične Vašima, od iznimne je emocionalne koristi samo za Vas i Vaš brak.

Mislite li da ste samo prije braka bili zaljubljeni i voljeli se najviše na svijetu, te Vam to sada najviše nedostaje pa sve dovodite u pitanje, morate shvatiti – u fazi ste ljubavi koja se mora održavati i njegovati.