Upoznajte kraljicu Jama i veličanstveni predjamski grad

Kraljica svih Jama i jedinstveno mjesto u čijem se podzemlju možete voziti električnim vlakićem i izbliza razgledati najslavnijeg stanovnika podzemnog kraljevstva – čovječju ribicu. Ovaj jedinstveni krški prirodni fenomen sastoji se od kompleksa tunela, dvorana i galerija čija je ukupna duljina preko 24 km…

Preko 31 milijun posjetitelja

Postojnska jama je idealna za posjetitelje svih uzrasta: ulazak u Jamu je u potpunosti moderniziran, a kroz nju će Vas povesti vlakić te Vam ”pokazati” fascinantne prostore jame koji će Vas osvojiti raznobojnim svjetlosnim efektima. Stvarana je milijunima godina, dok je za posjetitelje otvorena još davne 1819. godine. Njezina veličina izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome što je priroda sa rijekom Pivkom milijunima godina stvarala. Popularna još u srednjem vijeku, danas je nezaobilazno mjesto u svim turističkim vodičima, budući da je jedan od simbola Slovenije.

Najpoznatiji stanovnik ove nadaleko čuvene i posjećene Jame nije mladunče zmaja, kako je to slikovito opisao Janez Vajkard Vlavasor, kada ju je 1689. godine, izbačenu iz podzemlja vodama Ljubljanice ugledao, već svega 20 centimetara dugačka, ružičasta i bezopasna čovječja ribica ili, stručnijim nazivom, “Proteus anguinus”. Čast da uživaju u njezinom društvu imaju ipak samo speleolozi, dok ju posjetitelji mogu u bazenu u kojem boravi neko vrijeme, pa ju prenesu u njezino prirodno okruženje.

Nezaboravna vožnja vlakićem

Obilazak Jame s vodičem traje oko 90 minuta i za o vrijeme posjetitelji obiđu 5 uređenih kanala. Ovaj nesvakidašnji svijet će Vas osvojiti na prvu, već na samom ulazu. Posebnosti i jedinstvenosti obilaska svakako doprinosi i turistički vlakić – jamska željeznica, koja je izgrađena još 1872. godine i bila je prva takve vrste u svijetu, dok je 1967. godine nadograđena i preuređena tako da danas može prevesti oko 14 000 turista dnevno. Do 1884. godine hodnici unutar Jame su bili osvijetljeni bakljama i petrolej-lampama, no te godine su ih zamijenile električne lampe koje i danas krase jamu.

Vožnja vlakom će Vas provesti pokraj Kongresne dvorane, u kojoj je 1965. godine otvoren Međunarodni speleološki kongres! Vožnja vlakom se završava na Velikoj gori, koja je najviša točka obilaska Jame, koju krasi mnoštvo jamskog ”nakita” – stalaktita, stalagmita,… Daljini obilazak vodi preko Ruskog mosta (nastao za vrijeme Prvog svjetskog rata, od strane ruskih zarobljenika) sve do kanala Lijepe Jame, koji je za turiste otvoren od 1926. godine. Dalje se redom nastavljaju Bijela i Crvena dvorana, Zimska dvorana, Špageti dvorana (s bezbroj kalcitnih cjevčica koje podsjećaju na špagete)… Simbol Jame je ogromni stalagmit nazvan Dijamant, čija blistava bjelina da osvjetljava dvoranu bolje od novogodišnjih lampica… Nesvakidašnji dodir s podzemnim svijetlom se završava u Koncertnoj dvorani, koja oduševljava akustikom i idealno je mjesto za održavanje koncerata i posebnih priredbi i događanja. Jedno od takvih događanja su i ”Žive Božićne jaslice”, a naša preporuka je da ih u prosincu posjetite.

Jama se stvarala milijunima godina, i kako bismo ju očuvali za buduće naraštaje preporuka je da se pridržavamo Jamskog bontona, kojeg Vam u nastavku i donosimo:

1. Radi vlastite sigurnosti i zaštite okoliša posjetitelji se moraju strogo pridržavati uputa osoblja.
2. Tijekom vožnje vlakom zabranjeno je ustajanje, naginjanje i skakanje na vlak ili s vlaka.
3. Hodanje izvan označenih staza nije dopušteno. Posjetitelji se moraju držati skupine i vodiča.
4. Zabranjeno je dodirivati sige.
5. Zabranjeno je bilo kakvo bacanje otpadaka.
6. Fotografiranje je strogo zabranjeno.
7. Pušenje je u jami također strogo zabranjeno.
8. Unošenje hrane u jamu nije dopušteno

Najveći jamski grad na svijetu

Slikovit, veličanstven, izazovan, tajnovit i neosvojiv dvorac izgrađen u okomitoj stijeni visokoj 123 metra… Posjetiteljima nudi uvid u građevinske tehnike ali i snalažljivost srednjovjekovnih ljudi koji su tražili utočište i iz tog razloga podignuli dvorac – Stari grad. Za vrijeme opsade u 15. stoljeću, dvorac je pružio utočište svom zasigurno najslavnijem ali i najzloglasnijem vlasniku – Erazmu Predjamskom. Inspirativna legenda o hrabrom vitezu razbojniku Erazmu, koji je ostao nepobijeđen dok ga nije izdao jedan od njegovih sluga, još uvijek živi u ljudskoj predaji…

Erazem Lueger, vitez pljačkaš koji je živio u 15. stoljeću, sin Nikolaja Luegera carskoga guvernera Trsta. Prema legendi, ubio je maršala Pappenheima na bečkom sudu tijekom svađe u kojoj je Pappenheim uvrijedio čast Erazemovog prijatelja, Andreja Baumkircher od Vipave i tako zaratio s Habsburgovcima. No, kako je Erazem bio rođak svetog rimskog cara Fridrika III, uspio je pobjeći, i skrio se u najveći jamski dvorac na svijetu. Predjamski grad ili dvorac Predjamski, smješten na ulazu u pećinu, sagrađen u prirodnom stjenovitom luka visoko u kamenom zidu kako bi otežao pristup svim nepozvanim gostima… S mostićem preko bijesne rječice, s rupama u stropu kroz koje su ispuštali kipuće ulje na uljeze,tamnicama i jezivom skrovištu imenom Erazemov kutak s tajnim prolazima i tunelima koji vode skroz do same Postojnske jame…

Osim same pećine, arheolozi su otkrili i prapovijesna naselja u samoj špilji koja datiraju još od 150 000 godine p.n.e., dok dvorac datira iz 1202. godine ali se prvi put spominje 1274. godine. Originalni dvorac uništen je u potresu u 16 st. a današnji dvorac, koji je ponovno sagrađen u renesansnom stilu do danas je, uglavnom, ostao nepromijenjen. Prilikom restauriranja dvorca 1991. godine, radnici su pronašli zakopano blago koje datira iz 16. stoljeća, a danas se može vidjeti u Zemaljskom muzeju u Ljubljani. Osim očitog povijesnog značaja, dvorac je služio i kao kulisa u mnogim filmovima no godinama je budio i znatiželju lovaca na paranormalno, jer su od 2008.godine više puta istraživali paranormalne aktivnosti dvorca za popularni Sci Fi Channel.

Smješten visoko u stijeni, oduševljava nas činjenicom da je djelo ljudskih ruku… Tako dobro isprepletena s okolnim stijenama da je ponekad teško vidjeti gdje jedan završava, a drugi započinje…
Proljeće je idealno za upoznavanje podzemnog svijeta susjedne nam Slovenije. Idete s nama?

Tekst i photo: ©Tanja B., ©SMART TRAVEL