Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
jesen
jesen

Gastronomija

18 jesenskih namirnica za zdravlje i mršavljenje

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis za sljedeću kupovinu.

Predstavljamo vam 18 jesenskih namirnica od kojih možete imati samo koristi – i za zdravlje i za figuru. Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis za sljedeću kupovinu.

1. Jabuke

Kaže se da jabuka na dan drži masnoću daleko od vašeg tijela. Savršen je međuobrok za bilo koje doba dana. Sadrže pektin, što je zapravo želatina biljnog porijekla te su pune vlakana – čak 4 g po jabuci.

2. Kivi

Majka prirode zapakirala je kivi u savršenu porciju – ima samo 46 kcal, a kombinacija vlakana i vode koju kivi ima daje osjećaj sitosti. Ovo voće značajan je izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja pomaže sintezu proteina. Antioksidans lutein štiti vid, a vjeruje se kako i on pomaže kod visokog krvnog tlaka.

3. Šipak

Baš kao i brusnice, šipak ima malo kalorija, a pun je vitamina C. Istina je da ga je komplicirano čistiti i jesti, ali savjetujemo da ga sad što češće jedete, jer je tek stigao u dućane. Gastronomi predlažu da ga se koristi u mnogobrojnim salatama.

4. Mandarine

Mandarine su već neko vrijeme dostupne i ako više nemate ideja na koji način ih jesti, također ih možete ubaciti u salatu, ili ih kombinirajte s bademima, datuljama i medom kao slatki, a istovremeno zdravi obrok. Barem je njih lako čistiti, a sadrže veliku dozu vitamina C.

5. Datulje

Spomenuli smo datulje koje su također zdrava i nisko kalorična namirnica. Slatke su, pa su idealna zamjena za slatkiše. Sadrže malo masti i proteina te veću količinu željeza te prehrambenih vlakana (8 g/100 g), i to uglavnom netopljiva vlakna koja predstavljaju i dobar izvor antioksidansa.

Sto grama datulja ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15% dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij.

6. Dunje

Dunje odbijaju ljude zbog svog trpkog okusa, ali postoje razni načini kako iste iskoristiti u prehrani, od džema do pita. Zdrave su jer sadrže vitamin C, dijetalna vlakna, bakar, pektin te su izvor antioksidansa.

7. Bundeva

Ususret Noći vještica donosimo vam nutritivne prednosti bundeva kako ne bi samo služile za ukras. Naime, ovo povrće je puno vlakana i arome te je odlično za probavu. Sadrži vitamin A i kalij. Bundeva je najfinija pečena, a ako još niste kušali probajte sami doma napraviti juhu, pitu, pire ili kruh od bundeve – savršeno za jesenske dane.

8. Pastrnjak

Pastrnjak izgleda kao bijela mrkva, no bogatiji je vitaminima i mineralima od mrkve. Sadrži 600 mg/100 g kalija, a također je dobar izvor vlakana. Može se jesti i sirov i pečen, a važno je znati da pospješuje probavu.

9. Batat

Dugo je trebalo vremena da se batat (slatki krumpir) nađe na policama hrvatskih dućana. Ukoliko ga niste nikada probali zaista biste trebali, jer je riječ o finoj, a najzdravijoj povrtnoj namirnici koja sadrži najviše ključnih hranjivih tvari. S ovim povrćem možete raditi pite, a služi i kao prilog od kojeg se najedete, a ne udebljate.

Batat je veliki izvor vitamina A (u obliku beta-karotena – 200g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5kg brokule) te isto tako dobar izvor vitamina C koji predstavljaju jako moćne antioksidanse te pomažu glutationu (tjelesni antioksidacijski sustav) u borbi protiv slobodnih radikala. Mnogi ga često jedu za desert, jer ima niski glikemijski index što stabilizira razinu šećera u krvi te prevenira osjećaj gladi. Osim toga, u samo 120 kcal dobijete puno vlakana i slatkog okusa.

10. Cikla

Cikla punjena vlaknima i slatkim okusom zaustavlja glad te u minimum kalorija zadovoljava razinu šećera u krvi, jer sadrži samo 8 g šećera po porciji. Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Upotrebljavala se kao pomoć u liječenju malarije, gripe i reguliranju krvnog tlaka.

11. Karfiol

Karfiolom se možete najesti na sve moguće, jer sadrži tek 40 kcal. Hranjiv je zbog velike količine vlakana koje sadrži, a dobar je izvor i kalija.

12. Brokula

Brokula je idealna jer nema ni grama masnoća, a sadrži kalcij te vitamine A i C. Prednost je što paše gotovo uz svako jelo, od juha do tjestenina, a može se i sama jesti. Kolike sve prednosti ima ovo povrće već smo pisali, pa ih slobodno pogledajte ovdje.

13. Prokule

Djeca ih uglavnom izbjegavaju, jer su pomalo gorke, ali u samo 30 kcal možete dobiti mnogo hranjivih tvari. Glavni sastojci su vitamin A i po 2 grama dijetalnih vlakana, no odličan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa topivog u vodi. Zajedno, vitamin A i C igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Od ostalih mikronutrijenata prokulice se nameću kao odličan izvor vitamina K te vrlo dobar izvor folne kiseline, mangana, kalija, vitamina B1 i B6.

14. Sjemenke bundeve

Pri korištenju bundeve, sjemenke nikako nemojte baciti! Idealne su kao grickalice. Ukoliko ih prepečete na tavi i ne zasolite tada sadrže samo 5 g masnoće na 30 g sjemenki.

15. Cimet

Cimet doduše možemo imati cijelu godinu, ali nekako najviše odgovara u ovo doba godine. U srednjem vijeku je to bio začin za elitu, a danas si ga srećom možemo svi priuštiti. Naime, cijenjen je jer je pun magnezija, vlakana, kalcija i željeza. Potiskuje osjećaj gladi, smanjuje šećer u krvi, kontrolira insulin i ubrzava metabolizam. Može se jesti u kombinaciji s jabukama, medom, jogurtom, sladoledom, a u domaćoj kuhinji se najčešće koristi s knedlama.

cimet
16. Vanilija

Vanilija je odlična kao zamjena za šećer. Niskokalorična je a slatka, stoga ju probajte ubaciti umjesto šećera u toplu kavu ili hladan smoothie. Dodatni bonus je taj što nakon vanilije više nećete imati potrebnu za čokoladama i ostalim slatkišima.

17. Korijen đumbira

Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možete se riješiti muskulfibera. No dobro je znati i kako korijen đumbira na 100 g ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g. Isti sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan, a od vitamina, C i B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Jedan od sastojaka u đumbiru je žuti pigment kurkumin koji ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa i raka debelog crijeva.

18. Kesteni

Kesteni sadrže 4 g vlakna po dozi i jako malo masnoće za razliku od ostalih orašastih plodova. Imaju visoku dozu škroba zbog čega se od kestena možete i najesti. Uz kestene lako možete mršavjeti, snižavati kolesterol, boriti se s rakom i kontrolirati krvni tlak.

Ne propustite

Gastronomija

Sezona bundeva je u punom jeku, a mi se ne možemo zasititi kremaste juhe od bundeva.

Fashion report

Kod capsule sezonske garderobe naglasak je uvijek na kvaliteti, ne kvantiteti.

Gastronomija

Pužići s cimetom i bundevom, trenutno je jedan od viralnih recepata na TikToku.

Gastronomija

Najpopularniji napitak svake jesni jest mnogima pumpkin space late.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.