Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

5 najvećih zabluda o dijetama

Provjerite vlastito znanje o pravilnoj prehrani.

Mnoge "provjerene istine" o mršavljenju zapravo su obične zablude kojih se pridržavamo samo zato što to čine i drugi. Odbacite ih – manje ćete patiti i manje potrošiti.

1. Vegetarijanci su mršaviji i zdraviji

Ne mora biti! Razmislite o svim mogućnostima koje su vegetarijancima na raspolaganju kada je riječ o masnoćama – prženi krumpiri, mliječne prerađevine, orasi. Osim toga, u mnoga vegetarijanska jela stavljaju se dodatne količine oraha, masnoća, sira. Istina, takva prehrana može biti bogatija vlaknima i sadržavati manje kalorija.

Ipak, ona može pridonijeti zdravijem životu samo ako se vodi računa o dobro uravnoteženom omjeru ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, uz dodatak puno svježeg voća i povrća.2. Margarin je nemasniji od maslaca

Ništa od toga! Svaki margarin, bilo da je riječ o sojinom, biljnom, suncokretovom ili kikirikijevom, mora imati 80% masnoće da bi uopće mogao biti klasificiran kao margarin. Maslac također sadrži 80% masnoća, tako da među njima nema razlike u kalorijama. Budite oprezni s namazima koji sadrže "malo masnoće", jer "malo" znači 40 do 60%.

3. Osobama na dijeti nužna je posebna hrana


Postavimo to ovako: napici, praškasti proizvodi, tablete i sokovi koji se uzimaju umjesto hrane, samo su gubljenje vremena i novca. Dakako da ćete, uzimate li ih onoliko dugo kao što se to preporučuje, smanjiti težinu, ali i vratiti se na staro čim s njima prestanete, odnosno kada se vratite normalnoj prehrani.

4. Dobra dijeta je skupa


Dijeta je zapravo sve ono što pojedete tijekom dana. Doista zdrava hrana, s malo masnoća i prepuna vlakana jest voće i povrće, jeftino i dostupno cijele godine. Svoj uobičajeni jelovnik napunite povrćem, salatom, kruhom i tjesteninom od cjelovitog brašna.

Bit ćete zadovoljni i nećete imati vremena misliti na ono što vam je u zamrzivaču. Mahunarke kao leća, grah i grašak dugo se probavljaju zbog njihova vlaknastog omotača, pune su bjelančevina, a sadrže malo kalorija. Usto su i zasitne, pa neće biti osjećaja gladi.


5. Prekršiti dijetu znači upropastiti sav trud


To je najobičniji izgovor. Ako želite pojesti kolač, učinite to. Nemojte misliti da ste sve upropastili jer ste pojeli paketić keksa, te stoga osjećati grižnju savjesti ili čak mrziti sami sebe. Ništa nije zabranjeno. Ako želite čokoladu, pojedite je, a potom se vratite zdravim navikama i na nju jednostavno zaboravite.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Savjeti i preporuke

U svemu tome, primijetili smo koliko zapravo postoji zabluda vezano za šminkanje i skincare proizvode koji dolaze od pregršt informacija, ponekih koje nisu niti...

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Advertisement