Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

5 razloga zbog kojih sijedite

Nešto više godina i stresa.

Znate one male sivkaste linije koje možda odnedavno ili pak već neko vrijeme 'ukrašavaju' vašu kosu? E da, te sijede pokazivačice prolaska vremena ne dolaze same od sebe. Evo pet razloga zbog kojih nam se kosa počela čudno presijavati na suncu.

Godine

Kosa naime raste u ciklusima od tri do pet godina. Sa svakim novim ciklusom postoji sve veća mogućnost da se nešto krene krivo s pigmentom. Većina ljudi počne sijedjeti u ciklusu oko 30-te godine, dok postoje i neobični slučajevi gdje su djeca s osam godina već pomalo sijeda. Ipak, od svih znakova godina, poput bora – sijede je ipak najlakše sakriti.

Genetika

Vjerojatno ste boju kose naslijedili od roditelja, pa ako su i oni rano posijedjeli vjerojatno ćete i vi. Zanimljivost je da brže sijede osobe s crnom kosom, nego plavom ili smeđom.

Pušenje

Iako nije u potpunosti dokazano, pojedini studije ukazuju na povezanost pušenja i sijeđenja. To vjerojatno ima veze sa slobodnim radikalima koji se oslobađaju za vrijeme pušenja, a koji utječu i na bore i žute zube.

Stres

Mali stres, s vremena na vrijeme ne uzrokuje promjenu boje kose, ali svakodnevni stres ili jako stresna situacija može uzrokovati sijeđenje. Više puta ste čuli kako je pojedinac nakon izrazito stresne situacije, poput smrti bliske osobe počeo sijedjeti.

Medicinska stanja

Iako nije čest slučaj, određena medicinska stanja mogu uzrokovati promjenu pigmenta kose. Genetski poremećaji, nedostatak vitamina ili lijekova primjerice kod liječenja tumora kemoterapijom. Ipak, nakon liječenja pacijentima se vrati njihova prirodna boja kose.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Klorane, vodeći europski ljekarnički brend za njegu kose poznat po posvećenosti očuvanju okoliša te botaničkom naslijeđu predstavlja novu liniju proizvoda s organskim Tamanu i...

Beauty report

Već dobro poznato mjesto koje je ujedno i raj za kosu, ali i kožu i nokte, poznato po svom holističkom pristupu – Kalmar Hair...

Zanimljivosti

Hairstyle News, najutjecajniji festival u svijetu frizerstva u Hrvatskoj i regiji, nakon dvogodišnje pauze, vraća se svojoj vjernoj publici u još veličanstvenijem ruhu

Beauty report

Kao apsolutni saveznik za kojim posežu brojni stilisti za kosu, prometnuo se Redken 5th Avenue NYC - profesionalni brend za njegu i boju kose...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.